Doğu'daki göller dalış turizmine kazandırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM - Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan proje kapsamında iç sulardaki göllerin tabanı temizlenerek dalış turizmine kazandırılacak.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin eğitimin yanında sosyal çalışmalara da yönelmesi gerektiğini belirterek, turizme katkı sağlamak amacıyla Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (KUDAKA) 100 bin lira bütçeli proje sunduklarını söyledi.
 
"Uzundere'de Mevcut Su Kaynağının Restorasyonu ve Turizm Faaliyetlerine Kazandırılması" projesinin kalkınma ajansı tarafından kabul edildiğini anlatan Atamanalp, şunları kaydetti:
 
20130419.124441_erzozl06_2114128.jpg
 
"Bölgedeki göllerin turizme kazandırılmasını amaçladık. Sosyal boyutlu çalışmalarımızda geçen yıl su altı ekibi kurmuştuk. Erzurum'da 60 dalgıç yetiştirtik. Şimdi o arkadaşlarımızın çalışmalarında gördük ki bu göller turizm için son derece uygun. Fakat çok kötü durumda. Geçen sene su altı ekibimizin göllerde temizlik çalışmasında, kamyon lastiğinden tutun buzdolabına varıncaya kadar atık madde çıkardılar. Dolayısıyla böyle bir projeyi yapma ihtiyacı duyduk."
 
Proje kapsamında göl tabanının temizleneceğini belirten Atamanalp, "Bu göller dalış turizmi başta olmak üzere turizmin diğer sektörlerine de kazandırılacak. Ana hedefimiz bu" diye konuştu.
 
"Turizme çeşitlilik kazandırmak istiyoruz"
Göllerde taban temizliğinin önem taşıdığını vurgulayan Atamanalp, "Dalgıç ekibi suyun altına indiğinde eline poşet takılabiliyor, ayağına file dolaşabiliyor. Dolasıyla bu risklerin ortadan kalkması gerekiyor. Erzurum'da turizme çeşitlilik kazandırmak istiyoruz. Diğer turizm sektörleri için gelen insanların kentte kalma sürelerini artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde dalış turizmine yeterince ilgi gösterilmediğine dikkati çeken Atamanalp, şöyle devam etti:
"Projemizle ilgili çalışmaların Türkiye'de deniz uygulamaları çok fazla ama iç sularda özellikle Doğu Anadolu Bölgesi için bu ilk olacak. Uzundere Yıkıklar mevkisindeki göller gerek su yapısı gerekse suyun berraklığı yönüyle iş için son derece uygun. Gölleri besleyen su kaynakları sınırlı. Sit alanı olduğu için de herhangi bir ticari uğraşa müsaade edilmiyor. Göller turizm açısından çok elverişli."