Doğuş Holding 2012'de yüzde 12 büyüyecek

Doğuş Holding Üst Yöneticisi Akhan, 2011 ve 2012'de yüzde 12 büyüyeceklerini belirterek büyümedeki lokomotif sektörün ise inşaat olacağını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Hüsnü Akhan, ülke ekonomisinin bu sene yüzde 7,5 büyümesine karşın grup olarak yüzde 12 büyüyeceklerini, 2012'de de ülke ekonomisinin yüzde 4 büyümesine karşın grubun yine yüzde 12 büyüyeceği yönünde öngörülerinin olduğunu söyledi.

İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen Vodafone İş Ortağım Buluşmaları toplantısında konuşan Akhan, dünya ekonomisinin 2012 yılında bir resesyona doğru gideceğini, ancak ikinci bir dip beklemediklerini söyledi.

Hükümetlerin artık krizin kendi haline bırakılmaması gerektiğini anladığını, tedbirler almaya çalıştıklarını dile getiren Akhan, Sarkozy-Merkel ikilisinin seçim kaygılarıyla gereken adımları atmakta geciktiğini, finansal krizin artık devletler krizine dönüşme yolunda olduğunu, ancak çözümün geç de olsa geleceğini düşündüklerini ifade etti.

Akhan, "Türkiye'nin büyüme konusundaki yavaşlatma politikası doğrudur. Bu, ileride birikecek ve risk teşkil edecek konuları önlemek açısından doğrudur. Önümüzdeki sene de Türkiye küresel kriz fırtınasından en az etkilenen ülke olmaya devam edecek" dedi.

Kamu otoritesinin ekonomide vites küçültme ya da fren yapma amacıyla aldığı tedbirlerin ilk işaretlerinin alınmaya başladığını belirten Akhan, ilk yarı yüzde 10,2 büyüyen ekonominin, yılın sonunda yüzde 7-7,5 büyüyeceğini anlattı.

Akhan, bunun da son çeyrekte yüzde 2-2,5 büyüme anlamına geldiğini, bunun cari işlemler açığına bu yıl için etkisinin çok fazla olmayacağını ancak gelecek yıl cari açığın GSMH'ye oranının yüzde 7,5'lara gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

"Faiz politikasına yönelik söylemde değişiklik olur"

Bir katılımcının "Merkez Bankası'nın dövize müdahalelerini ne ölçüde yeterli buluyorsunuz ?" sorusunu yanıtlayan Akhan, MB'nin piyasalara müdahale etmek ya da etmemek yoluyla mesaj verdiğini, piyasaların psikolojisini yönlendirmeye çalıştığını, ancak piyasaların da MB'ye bazı mesajlar verdiğini söyledi.

Kurun mevcut seviyesini Türkiye'nin hak etmediğini, bunun daha çok Yunanistan ile başlayan sorunları AB'nin ertelemesi kaynaklı olarak ortaya çıktığını ve dış yatırımcıların satışa geçerek dövize talep yaratmasıyla tetiklendiğini dile getiren Akhan, şöyle konuştu:

"MB'nin farklı silahları var. Şu anda faiz enstrümanını kullanmamakta. Cari işlem açığı nedeniyle düşük faizden yana tercih kullanıyor. Şu ana kadar 7,2 milyar dolara yakın döviz satışı yaptı. Ancak kur, satışa başladığı seviyenin üstünde. Bunun Merkez Bankası'nı, 'artık faiz enstrümanını nasıl kullanırım' diye düşünmeye sevk edecek bir mesaj diye algılıyorum. Piyasalar da Merkez Bankası'na mesaj veriyor. Bugün öğleden sonra Para Piyasası Kurulu toplantısı olacak. Her ne kadar faiz artırımına yönelik karar çıkmasını beklemiyorsam da faiz politikasına yönelik bir söylem değişikliğini toplantı tutanaklarında okuruz, 'bence doğrusu da odur' diye düşünüyorum."

"Otomotivde yüzde 20-25 daralma olur"

Akhan, Doğuş Holding'in işlerinde bir yavaşlama görmediklerini, grubun yılı yüzde 11-12 ortalama büyümeyle kapatacağını, Garanti Bankası'nın ortalamanın üzerinde büyüyeceğini, otomotivde de ÖTV artışının gelecek üç ayda çok fazla bir etki yaratmasını beklemediklerini ifade etti.

Otomotivde ÖTV artışı kararını "doğru ama eksik adım" olarak nitelendirdiğini, üst segmente yönelik artışın tüm kalemlerde devam etmesini beklediğini kaydeden Akhan, "Esasında öyle olması lazım. Önümüzdeki sene otomotivde bir nebze daralma bekliyorum. Otomotivde önümüzdeki sene yüzde 20-25 daralma olabilir diye düşünüyorum" dedi.

Akhan, grup olarak her yıl ülke ortalamasının üzerinde büyüdüklerini, geçen sene yüzde 9 büyüyen ekonomiye karşı grubun yüzde 16 büyüdüğünü belirtti.

Bu sene 7.5 büyümeye karşı, yüzde 12 büyüme beklediklerini anlatan Akhan, gelecek yıl da ülkenin yüzde 4 büyümesine karşı grubun yüzde 12 büyüyeceğini, bu büyüme planında en büyük payın inşaat kanalında olacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir