Doğuş Otomotiv'in karı 150 milyon lira

Firma, yılın ilk 3 ayında hedefin iki katını sattı. Suzuki ile görüşen Doğuş, Volkswagen gelirse destek verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Büyümede pazar ortalamasını aşarak rekor satış adedine ulaşan Doğuş Otomotiv, 2010'da 150 milyon lira kar etti. Suzuki'nin motorlu araçlarının Türkiye distribütörlüğü için fizibilite çalışmalarına başlayan firma, Volkswagen'in Türkiye'de üretim kararı alması durumunda destek verecek.

Doğuş Otomotiv, Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu, firmanın finansal sonuçlar ve 2011 yılı hedeflerinin açıklandığı toplantıda, Türkiye'de 2010 yılı toplam otomotiv pazarı bir önceki yıla göre yüzde 47 büyüyerek 799 bin 880 adede yükseldiğini, Doğuş Otomotiv olarak satış adetlerinin ise yüzde 75 artırarak 88 bin 245 adede çıkardıklarını belirtti. Bilaloğlu, pazardan daha fazla büyüme başarısı göstererek pazar paylarını yüzde 9'dan yüzde 11,2'ye yükselttiklerini söyledi.

2011 beklentileri

Bilaloğlu, pazardan fazla büyümeyi başararak rekor satış adedine ulaştıkları 2010 yılında, Doğuş Otomotiv'in konsolide karının 150 milyon lira, net satışlarının ise 3 milyar 428 bin lira olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Ali Bilaloğlu, 2011 yılında otomotiv sektörünün 2010 ile benzer bir performans sergileyeceğini düşündüklerini, toplam pazarın 720 bin adedin üzerinde gerçekleşmesini beklediğini belirtti.

İkinci el otomobil satışlarını 2010 yılında yüzde 17 artırarak 12 bin 500 adede taşıdıklarını söyleyen Bilaloğlu, ikinci elde kurumsal ticaret şirketini DOD markası ile sürdürdüklerini, ikinci el satışlarında yüzde 15'lik pazar payına sahip olduklarını kaydetti.

Hedef 90 bin adedin üzerine çıkmak

Bilaloğlu, "Doğuş Otomotiv olarak hedefimiz 90 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirmek ve pazar payımızı artırarak yüzde 12-13 seviyelerine çıkartmaktır. Bu yıl 3,5 milyar liranın üzerinde bir ciro hedefliyoruz. İkinci el otomobil satışında da 17 bin 500 adetlik bir rakama ulaşmayı amaçlıyoruz" dedi.

Doğuş Otomotiv olarak temsil ettikleri markaları Türkiye'ye getirmeyi bir milli görev olarak düşündüklerini dile getiren Bilaloğlu, son dönemde Volkswagen'in  "üretim radarına" Türkiye'yi de soktuklarını, ancak bu konuda son kararın Volkswagen'de olduğunu, kendilerinin her türlü desteği vermeye hazır bulunduklarını kaydetti.

İlk 3 ayda hedefi ikiye katladı

Bilaloğlu, sektörde ilk üç aylık satışların beklentilerin çok üzerinde olduğunu ifade ederek, "Bu üç ayda hedeflemiş olduğumuz satışının yaklaşık 2 katı fazla araba sattık. Üretim tarafında bir takım sıkıntılar yaşıyoruz ama bunu aşmaya çalışıyoruz. Türkiye otomotiv pazarı bu kadar hızlı büyümeye devam ederse tedarik anlamında bu sıkıntıları aşmamız çok mümkün olmayacak" diye konuştu.

Suzuki için fizibilite

Suzuki markası ile Mart ayında distribütör için ortak fizibilite çalışmalarına başladıklarını anımsatan Bilaloğlu, "Mart ayında Suzuki Japonya, Suzuki Türkiye ve Doğuş Otomotiv bu Suzuki motorlu araçların, motosikletlerin ve deniz araçlarının Doğuş Otomotiv'e devrinin fizibilite çalışmasını başlatmak için bir mutabakat anlaşması imzaladık" ifadelerini kullandı. 

Volkswagen üretimine tam destek sözü

Toplantıda konuşan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise, Volkswagen'in uluslararası yatırım stratejileri ve politikaları olduğunu, bu plan çerçevesinde Türkiye'ye yatırım yapma kararını Volkswagen'in kendisinin vereceğini belirterek, "Bu konuda bir karar verilirse her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir