Doktorlar 'tam gün' eylemde

TTB, Meclis’te görüşülen Tam Gün Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için iş bırakma eylemi yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB) bugün, Meclis'te görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısını protesto etmek için iş bırakma eylemi yapıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Feride Aksu, tasarıyla koruyucu sağlık hizmetlerinin göz ardı edildiğini ileri sürdü. Ağız ve diş sağlığı, ana çocuk sağlığı hizmetleri gibi koruyucu sağlık hizmetleri ile bazı tedavilerin "maliyet etkin" olmadığı için sağlık hizmetlerinde kapsam dışı bırakılacağını savunan Aksu, "Cepten katkı payı ödemezseniz bu sağlık hizmetlerine ulaşmanız mümkün olmayacak" diye konuştu.

Birinci basamaktaki koruyucu sağlık hizmetlerinin de performans üzerinden değerlendirildiğini ifade eden Aksu, çocukluk aşıları performans kapsamında olduğu için bu yaş grubunda aşılama oranlarının yüksek olduğunu, ancak performans dışı olduğu için hamilelikteki tetanoz aşılama oranlarının ise düşük seviyede olduğunu iddia etti.

Hekimlere, emekliliğe de yansıyacak bir ücret ödenmesi gerektiğini kaydeden Aksu, "Hekimler meslek ve gelecek güvencesinin olduğu bir çalışma biçimi istiyor. Bu tasarı hekimin emeğinin ucuzlatılmasına yönelik bir düzenleme içeriyor" dedi.

"Tam Gün Yasası" görüşülmeye devam ediliyor

Bu arada TBMM Genel Kurulu, görüşmeleri yarım kalan üniversite ve sağlık çalışanlarının tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısı görüşülmeye bugün devam edilecek. "Temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarıya, 19 Ocak salı günü, 1. Bölüm içindeki 9. maddeden devam edilecek.  

Tasarıyla, öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecek, ek görev alamayacak, serbest meslek icra edemeyecekler. Mahalli idareler ile kamu tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan doktorlar, iş yeri hekimliği yapabilecek.

Doktorlar, tıbbi kötü uygulamadan doğacak zarar ve bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere zorunlu sigorta yaptıracak. Haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutan personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için ücret ödenecek. GATA'ya bağlı eğitim hastaneleri ile askeri tıp fakültesinde öğretim üyesi veya tabip ihtiyacı doğması halinde, Sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından öncelikli olarak görevlendirme yapılacak.

Bakan Akdağ: Eyleme doktorların yüzde 1'i bile iştirak etmiyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ,  hekimlerin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı "iş bırakma" eylemine ilişkin bir soru üzerine, "Aslında hekimlerin eylemi yerine tabip örgütünün gösterisi desek daha doğru olur. Türkiye'de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1'i bile iştirak etmiyordur" dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde yürüyüş yapıldı
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık-İş'in'in ortak kararıyla tam gün yasa tasarısına karşı düzenlenen eylem kapsamında, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesinde yürüyüş yapıldı. 
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan'ın da katıldığı eylemde, hastanenin Temel Tıp Bilimleri Bölümü önünde toplanan sağlık çalışanları, çeşitli sloganlar attı. Ardından yürüyüşe geçerek hastanenin ön kapısına gelen ve slogan atmayı sürdüren grup adına SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli bir basın açıklaması yaptı. 
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki eylemde konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Dr. Ayşen Gürbüz, tasarıda öngörülen düzenlemeleri eleştirdi. 
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan grup adına da SES temsilcisi Dr. Naciye Erdoğan, düzenlemenin, sağlık emekçilerinin gelirini ve iş gücünü yükseltmeye yönelik bir çalışma olmadığını savundu. 
Koşuyolu Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları Tam Gün Yasa Tasarısı'nı protesto etti.