Dokunulmazlık AİHM'de temyize gidiyor

CHP Milletvekili Kart'ın dokunulmazlıkların imtiyaz ve zırha dönüşmemesine yönelik açtığı davanın Büyük Dairede görülmesi kararlaştırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

STRASBOURG - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın "Adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığı" iddiasıyla açtığı davanın temyiz niteliğindeki Büyük Dairede görülmesini kararlaştırdı. AİHM'den bugün yapılan yazılı açıklamada, davanın Büyük Dairede görülmesi talebinin kabul edildiği bildirildi. Büyük Dairede gerek görülmesi halinde başvuruyla ilgili bir kez daha duruşma düzenlenebilecek. AİHM'nin ilgili dairesi 8 Temmuz tarihinde aldığı kararda, Kart'ın başvurusuyla ilgili olarak, "Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiği" görüşüne varmıştı.

Maddi tazminata gerek görülmedi

AİHM, Kart'ın talepte bulunmaması yüzünden maddi tazminata gerek görmemişti. Türk hükümeti, bu karara itiraz ederek, davanın temyiz niteliğindeki Büyük Dairede görülmesini talep etmişti. Kart, dokunulmazlıklarla ilgili olarak TBMM'nin 22. Döneminde şahsıyla ilgili iki dosya hakkında, "kovuşturmanın ertelenmesine" dair karara karşı yaptığı itirazın TBMM Genel Kurulunda reddedilmesinin ardından, 8 Şubat 2005 tarihinde AİHM'de dava açmıştı. Atilla Kart, yaptığı başvuruda, "Adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığının" tespit edilmesini istemişti. CHP milletvekili, "Dokunulmazlıkların imtiyaz ve zırha dönüşmemesini, TBMM'nin bir sığınak yeri olmamasını, dokunulmazlıkların Anayasa ve İç Tüzük'te düzenleniş amacına uygun olarak kullanılmasını istediğini" bildirmişti.  AİHM, davayla ilgili olarak bu yıl Ocak ayında duruşma düzenlemişti.