Dolar 2 TL'yi aşarsa sıkıntı olur

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, dolar/TL paritesinin 2 TL'yi kırması halinde bunun reel sektör açısından sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Küresel krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini belirten Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, kredi notu artmasa da Türkiye'nin yabancı yatırımlar açısından çok cazip konumda olduğunu savundu. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışının artık Türkiye'yi bağlamadığını ifade eden Kavcıoğlu, "Tabii ki onların ağzından Türkiye'nin notununun yükseldiğini duymak çok daha önemli ama bugün yurtdışı kaynaklı yatırımların artması Türkiye'nin dışarıdan doğru algılandığını gösteriyor. Bugün yurtdışı kaynaklarının dünyada gideceği çok az ülke var" dedi.

Bankacılık sektöründeki gelişmeler, küresel kriz ve Halkbank'ın hedeflerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, döviz kurlarındaki çıkışa ilişkin dolarddaki artışın bekleneni üzerinde olduğunu ifade etti. Kavcıoğlu, "Ancak fiyatlar oturur diye düşünüyorum. Dolar 2 TL'yi kırmasın, burayı kırarsa biraz sıkıntı olur, dengeleri sarsabilir. Ama ben 1.80’lerin altında kalacağını düşünüyorum. Beklentilerin üzerinde bir artış olursa reel sektör sıkıntı yaşar" diye konuştu.

Kavcıoğlu, Türkiye'nin kredi notunun artırılmasına ilişkin beklentiler konusunda not artışının artık Türkiye'yi bağlamadığını dile getirerek şunları söyledi:

"Tabiî ki onların ağzından Türkiye'nin notununun yükseldiğini duymak çok daha önemli ama bugün Türkiye'ye yurtdışı kaynaklı yatırımların artması Türkiye'nin dışarıdan doğru hatta belki içeriden bile doğru algılandığını gösteriyor. Bugün yurtdışı kaynaklarının dünyada gideceği çok az ülke var. Artık herkes gelişmiş ülkeleri sayarken Türkiye'yi de sayıyor. Türkiye'deki bankaların yapısı da  Avrupa bankalarıyla kıyaslandığında çok daha sağlam. 10 yıl önce Türkiye'deki bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü İspanya'daki bir bankanın yarısı kadardı. Oralardan bugün GSYH’ya neredeyse eş değer bir aktif büyüklüğüne ulaşmış bir Türk bankacılık sektörü var. Bankalarımızın bir çoğu yabancı ortaklı. Onlar dışarıda sıkıntı yaşadığı halde içerideki paylarını bırakmak istemiyorlar."

Kriz teğet bile geçmedi

Almanya'da çok büyük bir kriz olmadığı süree Türkiye'nin Avrupa'daki krizden çok fazla etkilenmeyeceğini öngören Kavcıoğlu, "Çünkü bizim ihracatımız, ithalatımız belirli ülkelerde. Almanya bizim ithalat ve ihratacıtımız büyük kısmını, sürdürdüğümüz bi ülke. Aynı şekilde Fransa da öyle. Buralardaki daralma bizi etkiler" dedi. Yunanistan'daki riskin ise çok cüzi olduğunu belirten Kavcıoğlu, "2008-2009 krizinde de gördük. O zamanda Başbakan Teğet geçecek' dediğinde herkes dalga geçiyordu. Ama bakın teğet bile geçmedi. Bunu görmek lazım. Avrupa Yunanistan'a korkunç destek veriyor. Almanya, Fransa kendi arasında hallederek krizi aşacaklar diye düşünüyorum. Çünkü onları da etkileyecek" diye konuştu.

Herkes kaptana güveniyor

Siyasi otoritenin ve ekonomi üst yönetiminin koordineli ve eşgüdüm içerisinde çalıştığını dile getiren Kavcıoğlu, "Krize karşı gerekli önlemlerin henüz bankacılık sektörü konuşmadan gecikmeden ve zamanında alınması sektörde olumlu karşılanıyor. Siyasi otorite, Merkez Bankası ve diğer düzenleyici kurumlar eş zamanlı çalışıyor. Krizde Türkiye'de herhangi bir tirbülans yaşanmamasının temelinde zamanında alınan kararların çok etkili olduğunu düşünüyorum. Artık herkes güveniyor: 'Kaptan var, birşey olursa, rotayı çevirecek' noktasında. Herkes emin. Kimse kafasına göre takılırım, ben buradan çıkarım havasında değil." dedi.

Kredi faizleri stabil gider

Kredi faizlerine seyrine ilişkin öngörülerini de paylaşan Dr. Şahap Kavcıoğlu, "Yıl sonuna kadar çok bir değişiklik beklemiyorum. Stabil gider. Piyasadaki rekabet de onu gösteriyor. Bir iki puan düşebilir ama onun üzerinde bir artış olacağını sanmıyorum" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir