Dolar 2.39'u gördü

Ekonomi cephesindeki gelişmelerden sonra gün içerisinde 2.39'u test eden dolar, akşam saatlerinde bu eşiği de geçerek 2.3950 TL'yi buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar, 2.3950 TL'den işlem görürken bankacılar, büyük adımlarla ulaşılan zirvenin düşük hacimle görüldüğünü söylediler.  Doların hızlı haretinin ardından bazı bankacılar Fed cephesinden erken faiz artırımı beklentisini güçlendirebilecek bir açıklamanın da eklenmesi halinde kurun 2.40 TL'yi aşabileceği yorumunu yaptı. Öte yandan ulaşılan tarihi zirvede hacmin zayıf olması yukarı hareketin sürmeyebileceği yorumlarını da getirdi. 

Bugün sabah saatlerinde bankalararası piyasada önce “kritik direnç” olarak ifade edilen 2.31’i aşan dolar öğleden sonra Ocak ayından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2.34’ü aştı. Kapanışa doğru bir miktar gerileyen dolar TL’de Türkiye piyasaları kapandıktan saat 19:00'dan sonra 2.3950 TL'ye ulaşıldı. TL'deki kayıp ise yüzde 4'e yaklaştı. Dolar/TL'de bundan önceki zirve 24 Ocak 2014 tarihinde 2.3250 ile görülmüştü.  

Döviz piyasasında tansiyonun yükselmesine karşın BIST 100 endeksi ve bileşik faizler sakin bir seyir izledi. BIST 82 bin -83 bin arasında hafif satıcılı seyrederek günü 82804 puandan tamamladı. Gösterge tahvil de yüzde 8.40 seviyelerindeydi. 

Uzmanlar geçen hafta ABD’de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve Fed'in erken faiz artırımına başlayacağı endişelerinin, doların genel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmasında etkili olduğunu, son bir kaç günde tekrar tırmanışa geçen iç siyasi gündem ile de TL’nin dolar karşısında diğer gelişmekte olan para birimlerinden negatif yönde ayrıştığının altını çiziyorlar

MB müdahale etmişti

Dolar/TL Erdoğan'ın konuşmasından sonra 2.34'ü geçerek son 11 ayın zirvesine çıkınca Merkez Bankası'ndan hamle gelmiş, Banka 40 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 60 milyon dolar olarak açmıştı.

Bu gelişmenin ardından dolar/TL 2.3340'lara doğru gevşemişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir