Dolar 3,03'ün üzerinde

Jeopolitik endişelerle ve TCMB beklentileriyle dolarda yükseliş yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda iki gün süren gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan iyimserlik sonrası Diyarbakır'da yaşanan patlamanın da etkisi ile dolar/TL günü sınırlı bir yükselişle tamamladı.

Bankacılar TL'nin hem jeopolitik endişeler ve TCMB'nin piyasanın gerekli olduğunu düşündüğü bazı adımları siyasi çekincelerle atamayabileceğine ilişkin devam edecen endişelerle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak işlem gördüğünü belirttiler.

TL, bugün dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederken benzer para birimleri genelinde yüzde 0.3-0.6 değer kazancı yaşandı.

İstanbul'daki patlamanın ardından 3.0488'i test eden dolar/TL küresel risk iştahındaki artışla yönünü aşağı çevirmişti. Kur bu sabah güne 3.0240 civarında başladıktan sonra piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.0305/0320 seviyesinde işlem görüyor. Bu sabah saatlerinde 3.1550 civarında işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1649/3.1671; 3.2850 civarındaki euro/TL ise 3.3006/3.3031 seviyesinde işlem görüyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasada TCMB adımlarına ilişkin bir soru işareti oluşmuş durumda. Küresel riskten kaçış artarken TCMB'nin gerekirse faiz adımı atabileceğine olan inanç çok düşük. Şahsi fikrim TCMB'nin 2014'teki gibi 500 baz puanlık bir adım atmaya mecbur kalana dek hiç faiz artışı yapmayacağı yönünde. Bu endişe de TL'yi negatif etkileyen unsurlar olarak ön plana çıkıyor" dedi.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oluyor.

Analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını belirtiyor.

Bu kapsamda bugün açıklanan TCMB beklenti anketi de enflayon beklentilerindeki bozulmanın belirginleştiğini teyit ediyor. Beklenti anketine göre 2016 yıl sonuna ilişkin beklenti yüzde 8.19 ile enflasyonun bu yıl da ciddi bir düşüş yaşanmayacağını gösteriyor.

PKK'nın dün gece Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde emniyet amirliği hizmet binası ve emniyet lojmanlarının bulunduğu binaya yönelik bomba yüklü araçla yaptığı saldırıda 5 kişi öldü, 39 kişi yaralandı.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, PKK'nın patlamayla eş zamanlı ilçe jandarma komutanlığı ve emniyet amirliğine uzun namlulu silahla saldırıda bulunduğu belirtilerek, güvenlik güçlerinin de saldırılara karşılık verdiği ifade edildi.

Suruç ve Ankara'da geçtiğimiz yıl yaşanan canlı bomba saldırılarına Salı günü İstanbul'un turistik merkezlerinden olan Sultanahmet'te bir yenisi eklenirken, bir canlı bomba tarafından yapıldığı açıklanan saldırıda ağırlığı Alman turistlerden oluşan 10 kişi hayatını kaybetti, ikisi ağır 15 kişi yaralandı.