Dolar değer kazanmaya başladı

Murat BERK - Yapı Kredi Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda geçen hafta Yunanistan konusundaki iyimser beklentiler ile daha olumlu bir hava vardı.

Yunanistan Parlamentosu AB’nin istediği önlemleri geçen hafta kabul etti. Tasarruf önlemleri meclisten geçse de Yunan hükümetinin güç kaybetme ve sonbaharda erken seçime gitme riskinin arttığını düşünüyoruz. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın kemer sıkma önlemleri ile ilgili anlaşma sağlaması kendi partisinde içinde de çatlaklara yol açtı.

Yunanistan'da sermaye kontrolleri uygulaması kapsamında 29 Haziran'dan beri kapalı tutulan bankalar açıldı. Ayrıca, Yunanistan’ın IMF’ye borç ödemelerinin yapılması için totalde 6.8 milyar euroluk ödeme talimatı verdiği de belirtiliyor.

Yunanistan için şimdilik en kötüsü geride kalmış gibi gözüküyor ama Merkel’in Yunanistan borçlarında sınırlı hafifletme elde edebileceği sinyali vermesine ragmen ileride benzer bir duruma düşme ihtimali de küçümsenmemeli.

Yine de Yunanistan, piyasaların kısa vadede ana gündem maddesi olma özelliğini yitirecektir diye düşünüyoruz.
Geçen haftadan beri ifade ettiğimiz gibi Yunanistan belirsizliği nedeniyle de baskılandığını tahmin ettiğimiz, G3 (ABD, Japonya ve özellikle Alman) bono faizlerinin yükselmeye başlayabileceğini ve doların tekrar değer kazanabileceğini düşünüyoruz. Nitekim, euro/dolar, geçtiğimiz hafta Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti. Dolar Endeksi DXY ise 98’e yaklaştı.

Bono faizlerindeki yükseliş ise kendini daha çok verim eğrisinin kısa tarafında gösterdi. Bu bağlamda, son zamanlarda açıklanan ABD verilerinin de(özellikle konut verileri) doların değer kazanması ve faizlerin yükselmesini destekleyici yönde olduğunu not ediyoruz. Bu da bizim gibi faizlere ve dolara duyarlı piyasalar açısından dikkate alınması gereken bir durum olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.