Dolar ve ABD faizlerindeki yükseliş devam ediyor

Yeşim SARIŞEN - Yapı Kredi Yatırım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Federal Rezerv Sistemi Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’nin (FOMC) 16-17 Eylül’deki toplantısı öncesinde FED’in faiz artırımı zamanlamasına yönelik soru işaretlerinin bir kademe daha güçlendiğini, dolayısıyla da dolar ve ABD faizlerindeki yükselişlerin devam ettiğini görüyoruz. Zayıf gelen tarım dışı istihdam verisine rağmen ABD faizlerinin tekrar yükselmesinin dikkat çekici olduğunu ve dolardaki güçlenmenin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler açısından en önemli risklerden olduğunu bir süredir vurguluyoruz. Nitekim geçtiğimiz hafta volatilitelerdeki yükselişlerle hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülke piyasalarının satış baskısı altında kaldığını gördük.  Dolardaki yükseliş ve ABD faizlerindeki artış özellikle kırılgan olan gelişmekte olan ülke piyasaları için en önemli risklerden biri olmaya devam ediyor. 

Zayıf Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi soru işaretlerine neden olmuş olsa da ABD’de açıklanan makro verilerin geneli büyümenin nispeten güçlü olduğuna dair işaretler veriyor. Dolayısıyla FOMC’de şahince vurguların yer alma  olasılığı ön planda. FOMC’de sözel yönlendirmede ifade değişikliğine gidilip gidilmeyeceği ve 2017 beklentileri ön planda olabilir. FOMC öncesinde ise ABD’de Ağustos ayı TÜFE verisini izliyor olacağız. Haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise 18 Eylül’de İskoçya’da yapılacak referandum. 

Makro tarafta ise Euro Bölgesi revize Tüketici Fiyat Enflasyonu (HICP) verisi, İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantı tutanakları ve enflasyon verisi, gelişmekte olan piyasalarda ise Güney Afrika Merkez Bankası toplantısı takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralanabilir.