Dolarda değer kaybı tersine döndü

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası yönünü yukarı çeviren dolar/TL kurunda dış piyasalar izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlarının faizlerin yakın zamanda artırılabileceğine yönelik açıklamalarının dolarda global bazda görülen değer kaybını tersine çevirmesiyle dolar/TL  yükselirken, yurtdışı piyasalardaki hareketler izlenecek.

Dolarda değerlenme eğiliminin sürmesi halinde dolar/TL'de dün görülen yukarı yönlü hareketin bugün de devam edebileceği belirtilirken, piyasalar bugün yurtdışı veriler ile bu akşam saat 20:00'de St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın yapacağı konuşma ve saat 21:00'de açıklanacak olan Fed'in son faiz toplantısına ilişkin tutanakları izleyecek.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurtdışında saat 11:30'da İngiltere perakende satışlar, saat 12:00'de Euro Bölgesi TÜFE, saat 15:30'da ABD işsizlik maaş başvuruları ve saat 17:00'de ABD Philadelphia Fed endeksi açıklanacak.

Dün ABD verileri ardından 2.9175'e kadar gerileyen, sonrasında yükselişe geçen ve akşam saatlerinde 2.9343/2.9350 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9372/2.9372 seviyesinde işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.1194/3.1201 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.1222/3.1229, 3.3050/3.3062 seviyesindeki euro/TL ise 3.3076/3.3084 seviyesinde bulunuyor.

Bir bankacı, "Akşam saatlerinde Bullard ve FOMC var dolayısıyla euro/dolar paritesinde bugün nispeten yatay bir seyir görme ihtimalimiz var. Dolar/TL'nin de 2.93-2.95 bandında kalması olası. TL nispeten kısa sürede kayıplarının büyük kısmını geri aldı. Fitch öncesinde biraz buralarda sakinlemek hatta biraz yukarı hareket görmek mümkün " dedi.

Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmeyeceği ve küresel merkez bankalarının parasal genişlemeye devam edeceği beklentilerinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki yükselişle gelişmekte olan piyasalarda iyimserliğe paralel dün gün boyunca gevşeyerek 2.92 seviyesine yaklaşan ve ABD verileri ile 15 Temmuz'dan beri en düşük olan 2.92'nin altını test eden dolar/TL, Fed yetkililerinin açıklamalarıyla tekrar 2.93 seviyesinin üzerine çıktı.

New York Fed Başkanı William Dudley dün yaptığı bir konuşmada ABD istihdam piyasası şartlarının sıkılaştığını ve bunu maaş artışına kanıt olarak alabileceklerini söyleyerek, "Bence faizlerin artırılmasının uygun olacağı döneme doğru gittikçe yaklaşıyoruz" dedi.

Fed'in para politikasını belirleyen komitesinde daimi oy hakkına sahip olan ve Fed Başkanı Janet Yellen'a en yakın isimlerden birisi olarak bilinen Dudley dün yaptığı konuşmada genelde olduğundan daha şahin bir ton tutundu.

Daha çok merkezdeki tutumuyla bilinen Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart da Dudley'e katıldığını ve Eylül ayında bir faiz artışını ihtimal dışında tutmadığını söyledi.

Asya borsaları Dudley'in açıklamalarıyla bugün bir yılın zirvesinden gerilerken, dolar yen ve euro karşısında yedi haftanın en düşük seviyelerinden hafif yükseldi ancak yine de Fed'in nasıl bir politika izleyeceğine dair şüpheler tamamen ortadan kalkmış değil.