Dolarda düşüş sınırlı kalıyor

Jeopolitik endişelerle güne yükselişle başlayan kurda küresel piyasalar takip edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda iki gün süren gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan iyimserlik sonrası Diyarbakır'da yaşanan patlamanın etkisi ile dolar/TL güne dün akşama göre yükselişle başladı.

Bankacılar, dış piyasalarda ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvurularının iç piyasada ise enflasyon beklentilerinin ne kadar bozulma gösterdiğine ilişkin TCMB tarafından açıklanacak Ocak ayı beklenti anketinin takip edileceğini söylediler.

Dün günü 3.02'nin hemen altında tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne saat 08:58'de 3.0231/3.0265 seviyesinde başladı. Dün akşam saatlerinde 3.14 civarında işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1544/3.1577, 3.27 civarındaki euro/TL ise 3.2855/3.2895 seviyesinde işlem gördü.

Bankacılar TCMB'nin son günlerde likidite politikasını sıkılaştırmaya başladığına da dikkat çekiyorlar. Bankaların TCMB'den sağladığı fonlamanın ortalama maliyeti dün itibarıyla yüzde 9'a yaklaştı. Fonlama maliyeti Aralık ayı başında yüzde 8.65 civarında idi.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oluyor.

Analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını belirtiyor.

Geçen hafta başından bugüne kadar Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanmasının bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin'de yönetimin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri gelişmekte olan ülke para birimlerinin baskı altında kalmasının ana nedeni olmuştu.