Dolarda Merkez etkisi devam ediyor

TCMB'nin faizleri sabit tutması ile dün yükselen kur ve faizde bugün ekonomistler toplantısı izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) Aralık ayı toplantısında Fed'in artırımı ardından beklentilerin aksine kısa vadeli faizleri değiştirmemesiyle dün yükselen dolar/TL güne 2.93'ün üzerinde başlarken, bugün TCMB'nin ekonomistler ile toplantısı izlenecek.

Dünkü PPK kararı öncesi 2.9170 seviyesinde olan dolar/TL 2.95 seviyesini aştıktan sonra 2.9401/2.9410 seviyelerine geriledi. Dolar/TL bu sabah ise 2.9360/2.9365 seviyesinde. Dün aynı saatte 3.0848/3.8590 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0724/3.0738, 3.2290/3.2299 seviyesinde olan euro/TL ise 3.2094/3.2111 seviyesinde.

TCMB geçen hafta ekonomist ve analistlerden gelen talep üzerine 23 Aralık tarihinde saat 10:30'da banka ekonomistleri ile bir toplantı düzenleyeceğini açıklamıştı.

Dün dolar karşısındaki değer kaybı bir ara yüzde 1'i aşan TL gelişmekte olan piyasa para birimlerinden negatif ayrışırken, dış piyasalardaki olumlu havanın
yanı sıra TCMB'nin önümüzdeki toplantıdan itibaren sadeleşme adımları atabileceğine ilişkin mesajlarının satış baskısını sınırladığı belirtildi.

Bankacılara göre, gelişmekte olan piyasalara yönelik iştahın azalması halinde ise TCMB'nin beklentileri karşılamayan kararı ardından TL en kötü etkilenecek para birimi olabilir.

Bir bankacı, "TCMB faizi artırsaydı yılı 2.90 seviyesinin altında kapayabilirdik, ancak o hava bozuldu gibi. Dolar/TL'de 2.95 seviyesi tekrar test edilebilir. Bugün ekonomistler toplantısı izlenecek" dedi.

TCMB Aralık ayında politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken analistler bankanın kredibilitesinin zarar gördüğünü ve bağımsızlığına dair soru işaretlerinin tekrar gündeme geldiğini belirtiyorlar.

Para politikasının yükselen enflasyonla mücadele edebilmekten gittikçe uzaklaştığını belirten analistler, TCMB'nin daha önce politika faizinde artış içeren sadeleşme adımlarıyla ilgili piyasaya verdiği mesajları uygulamaktan çekinmesinin nedeninin ise siyasilerin düşük faiz istekliliği olabileceğinden endişe ediyorlar.

Öte yandan TCMB küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtti.