Doları destekleyen bir veri
Tuncay Turşucu - İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
ABD Şubat ayı TÜFE verisi yüzde 0.2 artışla beklentilere paralel geldi. Bununla birlikte yıllık bazda enflasyon -yüzde 0.1 seviyesinden yüzde 0 seviyesine yükseldiği görülüyor.
Çekirdek enflasyon verisi ise yıllık bazda yüzde 1.7 seviyesinde kalarak geçen aya göre 0.1 puan yükseliş gösterdi. Verinin ardından 96.6 seviyesinde olan dolar endeksi 97.05 seviyesine kadar yükseliş gösterdi ancak bu seviyelerden yeniden geri çekilerek denge noktasını arıyor. İlk başta dolarda görülen değerlenme piyasa refleksi olarak algılanabilir, ilerleyen zaman içerisinde daha ağırlıklı fiyatlamalar oluşacaktır. Enflasyon verisi dolardaki güçlenmeye çok güçlü olmasa da destek verici diyebiliriz.
Enerjideki düşen seyir yükselişe geçti
Dikkatimizi çeken en önemli faktör uzun zamandır enflasyonu aşağı yönde etkileyen Enerji fiyatlarının Şubat ayında ters yöne dönmüş ve enflasyonda yukarı yönde etki göstermiş olması. Diğer yandan Gıda fiyatlarında da artış söz konusu. Enerji’nin enflasyondaki aşağı yönlü etkisinin ileriki aylarda da devam etmesi gelecek dönemlerdeki enflasyon verisi için yukarı yönde beklentilerin ağırlıklı kalmasına neden olabilir. Buda faiz artırımı beklentilerini besleyen bir gelişme olur. Bilindiği gibi Fed son toplantısında topu enflasyona atmıştı ve faiz artırımı için yüzde 2’lik hedefe yönelik hareketin başlaması gerektiğini söylemişti. Bu durum doların güçlü seyrini de destekleyecektir. Euro dolar paritesinde, Euro bölgesindeki toparlanma euroyu desteklerken, gelen enflasyon verisi dolar lehine etki yapacak görünüyor. Bu nedenle 1.10 seviyesi paritede direnç olarak izlenirken, geri çekilmelerde 1.0925 desteği takip edilebilir.