Doların tansiyonu düşmedi

Dolar 1.55 lirayı aştı; İMKB, kapanışını yüzde 1.35 değer kayıpla 62.667 puandan gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Küresel piyasa, yeni haftaya Kore yarımadasında gerginliğin artmasıyla ekside başlarken, ardından olumsuz havanın dağılmasıyla yeniden toparlandı.  Ancak yurtiçinde haftanın ilk işlem günü satış baskılı geçiyor. ABD doları yaklaşık 5 aylık aradan sonra 1,5500 liranın üstüne çıkarken; borsa yüzde 1.35 değer kaybetti.

Kore yarımadasındaki tatbikat gerginliği ve Avrupa ekonomilerine yönelik belirsizlik, geçen hafta TCMB'nin aldığı kararla yükselişe geçen doların yeni haftaya da çıkışla başlamasına neden oldu. Dolar/TL kotasyonları bugün 1.55 seviyesini aştı.

Merkez Bankası Politikası Kurulu'nun (PPK) son toplantısında yaptığı hamleler, geçen haftaya damgasını vurmuş, alınan kararlar TL'nin değer kaybında etkili olmuştu. Para Politikası Kurulu, sıcak para girişini caydırmak ve uzun vadeli fonlamayı artırarak cari açığı azaltacak önlemler kapsamında politika faiz oranını yüzde 6,50'ye çekmiş ve zorunlu karşılık oranlarını artırmıştı.

Merkez Bankası cuma günü gösterge dolar kurunu 1.5200/1.5273 olarak ilan ederken, bankalararası piyasanın spot kapanışında kotasyonlar 1.5360/1.5400 lira seviyesindeydi.

Uluslar arası piyasada Euro/Dolar 1.31 sent seviyelerine doğru gevşerken, bugün bankalararası piyasada Dolar/TL kotasyonları 1.56 seviyesine ulaştı. Interbank işlemlerde en şu sıra en iyi alış/satış 1.5525/1.5560 TL düzeyinde. Serbest piyasada dolar 1.5530, euro 2.0430 liradan el değiştiriyor.

İMKB yüzde 1.35 değer kaybetti

Dış piyasalardaki temkinli hava İMKB'nin de güne zayıf başlamasına neden oldu. Açılışını 48 puan artışla 63.572 puandan yapan Ulusal-100 Endeks, ardında gelen alımlarla 63.785 puana kadar yükseldi. Ancak satış baskısıyla yönünü aşağı çeviren borsa, 62.436 puana indi. İMKB, kapanışını 856 puan ve yüzde 1.35 değer kayıpla 62.667 puandan gerçekleştirdi ve ilk seansta 1 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Faiz yüzde 7.45'te dengeli

Geçen hafta yüzde 7,28'le tarihi en düşük seviyeyi gören gösterge faizde ardından kar satışları ile yükseliş yaşanmıştı. Cuma gününü yüzde 7.33'ten kapatan 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvil bugün yüzde 7.45 bileşik seviyesinde işlem gördü.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir