Domates ithalatı yok

Eker, domateste fiyatı ve domates ithalatı ile ilgili haberleri değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, domates ithalatı olmadığını söyledi.

Domateste fiyat artışı ve gazetelerde domates ithalatı ile ilgili yer haberlerle ilgili soru üzerine, "Domates ithalatı yok. Bu haber doğru değil, böyle bir şey gerçekleşmedi. Ha olamaz mı, olabilir, ama yok" diye açıklamada bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye'de bu yıl 10,7 milyon ton domates üretimi tahmin edildiğini, ağustosa kadar 500 bin ton domatesin ihraç edildiğini hatırlattı.

Bu yıl yaz aylarında havanın aşırı sıcak ve nemli olması nedeniyle tarla domatesi üretiminin olumsuz etkilendiğini, sera domatesinin ay sonuna doğru devreye girmesine kadar geçen 15-20 günde domatesin fiyatının olması gerekenin üzerine çıktığını anlatan Bakan Eker, Antalya'da tarlada 2, 2,5-3 liraya satılırken, tüketici fiyatlarının 5,6,7 liraya çıktığına işaret etti.

Bakanlığın görevinin üretim düzeyini geliştirmek, üretim yeterli değilse tedarik etmek olduğunu belirten Bakan Eker; şöyle devam etti:

"Üretici-tüketici fiyatı açısından bir değişiklik var. Tarlada 2-2,5 lira, halde 3,3-5 lira, tüketici fiyatı 5,6,7 lira. Zincir uzadıkça bir problem var. Haller Yasası bu problemi çözüyor. Uygulama 1 Mart'ta başlıyor. 1 Mart'ta pazarlama zinciri kısalacak. Ancak Ekim ayı sonunda tarla domatesinin, Temmuz, Ağustos'daki gibi çok olmayacağını da bilmemiz lazım. Tarla ürünleri kalktı artık."

80 bin ton et ithalatı için kontrol belgesi düzenlendi

Eker, et ithalatı ile ilgili soru üzerine, şimdiye kadar 80 bin ton karkas et ithalatı için kontrol belgesi düzenlendiğini açıklarken, "Karkas ette ithalat başladıktan sonra 1 hafta da fiyatlar durağanlaştı, sonra inişe geçti. Kısa sürede piyasada etkisini gösterecektir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir