Domatesinizin markası ne?
ANTALYA'dan / Seda TUZLU
Türkiye'nin tatil cenneti neresi? 'Antalya'
Türkiye'de turizmin başkenti neresi? 'Antalya'
Türkiye'de çiçek festivali nerede yapılır? 'Antalya'da
Türkiye'nin golf sahaları nerede? 'Antalya'da
Türkiye'ye kongre turizmini kazandıran il neresi? 'Antalya'
Peki tarımın başkenti neresi? Cevap yine 'Antalya'…
Yıllardır turizmin başkenti diye bahsedilen Antalya'da tarımı ile de bilinir, hatta Antalya'nın tarifi için 3T'den bahsedilir. Turizm, tarım, ticaret diye sıralanır arka arkaya. Yıllardır 3T arasında sayılan tarım, şimdi Antalya'ya farklı bir boyut kazandıracak seviyelere gelmiş. Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Sanayi ve Ticaret Odası'nın farkındalıkla attığı adımların da katkılarıyla, tarımcılarımız arasında modern seracılık bilincinin oturmasıyla, akılcı birleşmelerle sektörün geleceği noktayla, Antalya dillerden dillere 'tarım başkenti' olarak aktarılacak. Türkiye'de tarım denildiğinde akla ilk gelen il Antalya olacak; tarıma dair her şey bu bereketli topraklar üzerinde konuşulup tartışılacak.
Türkiye cam sera alanlarının yüzde 82'sine sahip olan ilimiz, 62 bin dekar cam sera alanları, 91 bin dekar plastik sera alanları ve bu alanlarda üretilen binlerce ton ürünle 'tarım başkenti' unvanını alacak. Hakkıdır elbet…
Bu unvanı bir ürünü taçlandırarak beslemek gerek tabi…
Kahramanmaraş'ın dondurma, Malatya'nın kayısı, Çorum'un leblebi, Gaziantep'in fıstık, Amasya'nın elma, Bursa'nın kestane, Isparta'nın gül suyunu illerinin ismiyle taçlandırdığı gibi… Bu illerden birine yolu düşüp de bahsedilen ürünlerden almadan geri dönenimiz var mı? Sanmıyorum. Peki, Antalya'ya gelenler ne götürür beraberinde? Bundan öncesini bilemem ama artık 'Antalya domates'inin taşınacağından eminim. Domates 2010 yılında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın markalaşma çalışmalarıyla 'Antalya domatesi' olacak, markalaşma sürecini hızlandıran Antalya'nın en güçlü markası haline gelecek.
Ülkemizin en yüksek kapasiteli domates üretimiyle yılda 1.7 milyon ton sofralık domates Antalya'dan dünyanın dört bir yanına gönderiliyor madem, bundan sonra 'Antalya domates'i markasıyla gidecek, ürünün dünyadaki imajı hak ettiği seviyeye gelecek.
3,5 milyon ton üretimle Türkiye sebze üretiminin yüzde 14'ünü gerçekleştiren 'tarım başkentimiz', 2,6 milyon ton örtü altı meyve ve sebze üretimi ile Türkiye örtü altı üretiminin yüzde 52'sini sağlıyor.. Örtü altı üretimin 1,7 milyon tonu tek başına domates üretimiyken bu rakam Türkiye örtü altı üretiminin yüzde 70'i, toplam üretimin yüzde 16'sına denk geliyor.
İşte bu veriler de Antalya'ya 'turizmin başkenti'nin ardından 'tarım başkenti' unvanını da kazandırmak için bir sebep.
Tarım Başkenti Antalya'nın marka ürünü domates.
Sizin domatesinizin markası ne?