DOMİF 2011'in ardından...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ'DEN / Mehtap AKBAŞ ÇİFTCİ

mehtap.ciftci@dunya.com

Geçtiğimiz hafta Kocaeli'de önemli bir fuar vardı; Doğu Marmara İnsan  Kaynakları ve İstihdam Fuarı.  Kısa adıyla DOMİF 2011. İş gücünü arz edenlerle talep edenler İnterteks Fuar Alanı'nda bir araya geldi.  3 günde 28 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Fuar kültüründen yoksun olan Kocaeli'nin kabuğunu kırması, kendini bu alanda da ispatlaması için hiç şüphesiz önemli bir organizasyondu. Bölgede bu kapsamdaki ilk fuar olmasına rağmen sanayi kuruluşlarının katılımı oldukça yüksekti. Fuara aralarında en büyüklerinde yer aldığı 500 firma katıldı. Hayat Kimya, Nuh Çimento, Yıldız Entegre, Marmara Siegener, Elimsan Şalt Cihazları, Brisa, Çimtaş, Kent Gıda, Kordsa, Good Year, Fritolay, İzaydaş, Demirören, YSM Yazılım fuar katılımcılarından sadece birkaçı. Ziyaretçi profilinde öğrenciler doğal olarak başı çekiyor. Kendi bölümleriyle ilgili olan ya da kariyer planladıkları şirketlerin temsilcileriyle yüz yüze görüşme fırsatı buluyorlar. Gençler için bu durum heyecan verici.

Fuarı gezerken Hayat Kimya'nın standında organizasyonun mimarlarından İşkur İl Müdürü Öztekin Kaşukci ile karşılaştık. Öztekin Kaşukci'yi 10 yıldan fazla süredir Bursa'da gazetecilik yaptığım yıllardan tanırım. Alışılagelmiş bürokrat görüntüsünün çok uzağındadır. Yenilikçi, pozitif ve yardımsever bir yapıya sahiptir. Çoğu kesim tarafından sevilir. Kıt kaynaklar ve ağır bürokrasinin zorlu koşullarında 'imece' usulüyle yol almayı iyi bilir. Özellikle engelli istihdamına yönelik gayretleri takdire şayandır. İşte bu fuar da Kaşukci'nin 'birlikten kuvvet doğar' mantığıyla hayata geçirdiği projelerden biri. Tabi fuara katkı sağlayan Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın katkılarını da unutmayalım.

İşletmeler, kamu kuruluşları ve nitelikli iş gücü arasında oluşturulmak istenen sinerjinin DOMİF 2011'de büyük oranda başarıya ulaştığı kanaatindeyim. Bana göre fuarın en cazip yönü 3 gün boyunca verilen e-ticaret eğitimleriydi. Dizüstü bilgisayarı ve telefonundan başka sermayesi olmayan gençler, burada aldıkları eğitimleri sertifika ile taçlandırdılar.

Son olarak  fuarın yapıldığı İnterteks Fuar Alanı ile ilgili de bir şeyler söylemek istiyorum. İnterteks Fuar Alanı, 1998 yılında yapıldı. O dönem Türkiye'nin sayılı kapalı fuar merkezlerinden biriydi. 17  Ağustos depreminde uzun süre lojistik merkezi olarak kullanıldı. İşletmesi Tüyap'a verilmesi tartışıldıysa da 10 yıllığına Umut Sanat Filmcilik AŞ'ye kiralandı, film platosuna dönüştürülmek istendi. Ancak, o süreçte de maalesef başarılı olunamadı. İstanbul'a yakınlığı kimi zaman handikap yaratan Kocaeli'nin bir fuar alanına ihtiyaç duyduğu DOMİF 2011 ile daha da gün yüzüne çıktı. Bugün dünyada fuarcılık hızla büyüyen dev bir sektör. Hatta öyle ki bazı ülkelerin ekonomileri bu fuarlarla aynı paralelde büyüyor. Dileğim, Kocaeli'deki yerel yöneticilerin bu olaya daha profesyonel bir bakış açısıyla yaklaşması ve İnterteks'in kente daha yakışır hale gelmesi yönünde.