”Domuz gribiyle kan bağışı arasında ilişki saptamadık”

Bakan Akdağ, "domuz gribi'yle kan bağışı arasında bizim gözlemimize göre önemli bir etkilenme olmadı." dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribiyle kan bağışı arasında bir ilişki saptamadıklarını belirterek, "Bizim gözlemimize göre önemli bir etkilenme olmadı. Düzenli kan vermek, kan hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu grip ya da herhangi bir duruma karşı hazırlık açısında da aslında dezavantaj değil, avantajdır" dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin katılımıyla, Kızılay Genel Merkezi'nde "1 Milyon İyi İnsan Aranıyor" kampanyasının 2009 yılı sonuçları açıklandı.

Konuşmaların öncesinde Türkiye Ulusal Güvenli Kan Programı 2009 sonuçlarını içeren sunum yapıldı. Türk Kızılayı'nın, ulusal sağlık sistemine destek olarak Sağlık Bakanlığı adına ve bakanlık denetiminde, gönüllülük esasına dayalı bir insani hizmet anlayışıyla güvenli kan ihtiyacını karşılayacak sistemi kurmak ve işletmek üzere "Güvenli Kan Temini Programı" ile 2005 yılında yola çıktığı belirtildi. Son 5 yılda yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye genelinde 2005'te 27 olan hizmet birimi bulunan il sayısının 2010 yılında 53 il merkezine ulaşacağı ifade edilen sunumda, 1957 yılında Kızılayın bir yılda topladığı 3 bin 997 ünite kan bağış sayısının 2005'te 342 bin 146'dan 2009'da 850 bin üniteye çıktığı bildirildi.

Bakan Akdağ, konuşmaların ardından, bir gazetecinin "Kan bağışı yapıldığında domuz gribine daha kolay yakalanmak mümkün mü?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Bizim gözlemimize göre önemli bir etkilenme olmadı. Düzenli kan vermek, kan hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu grip ya da herhangi bir duruma karşı hazırlık açısında da aslında dezavantaj değil, avantajdır. Kan verirseniz güçsüz kalırsanız şeklindeki bir dedikodu, vatandaşın kan vermesini engeller veya azaltır. Halbuki bilimsel gerçek bunun tam tersidir.

Grip hastalığında virüsün insan vücudunda yaklaşık 10 gün dolaşır. Bunun dışında hasta zaten virüs taşımayan kişidir. Dolayısıyla hepatit virüsü insan vücudunda kalıcıdır. Böyle bir kişiden kan alınmaz ama grip virüsü insanın vücudunda sürekli kalan bir virüs değildir. Gelir ve hasatlığı yapar, gider. Hastalık sırasında zaten kan alınmaz. O hastalık dönemindeyse zaten kişiden kan alınmaz"