Dondurucu tamirciliğinden klimalı tabuta

Zonguldak'ta, buzdolabı tamir ederken klimalı tabut yapma fikri doğrultusunda atölye kuran girişimci, Almanya'dan Belçika'ya birçok ülkeye morg kabinleri ile klimalı tabut ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ZONGULDAK - Devrek'te, buzdolabı tamir ederken klimalı tabut yapma fikri doğrultusunda atölye kuran girişimci, Almanya'dan  Belçika'ya birçok ülkeye morg kabini ile klimalı tabut ihraç ediyor. Yaklaşık 7 yıl önce beyaz eşya tamirciliği yaparken bölgede soğutma sistemli tabutlara ihtiyaç duyulduğunu fark eden Recep Taşkıran (34), kurduğu atölyede kendi çabasıyla  klimalı tabutlar ve morg kabinleri üretmeye başladı.

Kısa sürede cami, belediye ve hastanelerden yoğun talep alan Taşkıran, kurduğu internet sitesiyle de yurt dışına da ihracat yaparak işlerini büyüttü. Türkiye genelinin yanı sıra Belçika, Almanya, Azerbaycan ve Irak'a 1500 civarında klimalı tabut ile 500'ü aşkın 2 ile 3 cenazenin konulabildiği morglar ihraç eden Taşkıran, yeni  tasarladığı ürünlerle de pazardaki payını arttırmayı hedefliyor.

Taşkıran, morg ve klimalı tabut işine tesadüfen başladığını, her geçen gün de firmasının büyümesinden mutluluk duyduğunu söyledi. Sektöre adım atışının ilginç bir hikayesi olduğunu anlatan Taşkıran, şunları kaydetti: "Buzdolabı tamir ettiğim sırada 2005'te 2 imam gelerek köydeki bir cenazeyi gurbetteki yakınları gelinceye kadar bekletmek zorunda olduklarını belirterek, vantilatör istedi. Espri  olarak vantilatör olmadığını ancak büyük bir derin dondurucuyu verebileceğimi söyledim. İmamlar gülerek iş yerimden ayrıldı, ben de bir iş için başka ilçeye gittim. Akşam  geldiğimde derin dondurucunun olmadığını fark ettim. İmamlar beni ciddiye alarak derin dondurucuyu köye götürüp cenazeyi içinde bekletmişler. Cenazeyi defnettikten sonra  dondurucuyu getirerek, bana teşekkür ettiler. Büyük şaşkınlık yaşadım. O sırada yeni bir iş arayışında olduğumdan donduruculu tabut ve morg sistemleri aklıma yattı. İlkel bir  atölyede kendi çabamla yaptığım donduruculu tabutları satmaya başladım. Daha sonra işleri büyüttüm."

Belediyelerden yoğun talep

Taşkıran, özellikle belediyelerden klimalı tabut konusunda yoğun talep aldığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ürünlerime 5 yıl garanti veriyorum. Morg ünitelerinde kabinler birbirinden bağımsız çalışıyor. Cenazede hayat belirtisini algılayarak alarm veren hareket sensörü ile hafıza kartından  Kur'an-ı Kerim dinletilen morglar talep görüyor. Özellikle yurt dışında işçilik pahalı olduğundan cenaze şirketlerinden yoğun talep alıyoruz. Yurt dışındaki camilerden de siparişler  geliyor. Her geçen gün ihracatımız artıyor. Şu anda Belçika, Almanya, Azerbaycan ve Irak'a ürünlerimi gönderiyorum. Yurt içinde hemen hemen tüm kentlerdeki belediyelere ve  camilere de ürünlerimizi pazarlıyoruz. Yılda bin 500 civarında klimalı tabut ile 500 morg kabini satışımız var." Klimalı tabutlar sayesinde cenazelerin kokmasının ve bozulmasının önlendiğini anlatan Taşkıran, "Cenaze sahipleri, yakınları gelinceye kadar defin işlemlerini bekletebiliyor.  Belediyelerin, köylerin veya camilerin varlıkları arasında bulundurulacak 1 adet klimalı tabut ile vatandaşlarınızın bu ihtiyacı karşılanabiliyor. Klimalı tabutlarla morgların fiyatları, bin  500 lira ile 15 bin lira arasında değişiyor" dedi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir