Dopingliler listesindeki 7. Türk

Milli atlet Veysi Aslan'a doping kullandığı için 2 yıl men cezası verildi. IAAF'ın doping cezalıları listesindeki Türk atlet sayısı Aslan ile birlikte 7'ye yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Milli atlet Veysi Aslan, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) dopingliler listesindeki 7. Türk atlet oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, numunesinde vücutta testosteron salgılanmasını uyaran "metenolone" maddesine rastlanan Veysi Aslan, müsabakalardan 2 yıl men edildi.

Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, doping ihlali yaptığı tarih 11 Kasım 2012 olarak belirlenen milli atletin 13 Şubat 2015 tarihine kadar yarışlara katılmasını yasakladı.

Listedeki 7. Türk atlet

Veysi Aslan'ın doping cezalıları arasına katılmasıyla, IAAF'ın listesindeki Türk sporcuların sayısı 7'ye yükseldi.

IAAF'ın 11 Ocak'ta güncellediği listede 2012 yılında 5, 2013'de ise 1 Türk atlet doping yaptığı gerekçesiyle ceza almıştı.

Listeye 30 Aralık 2012 tarihinde giren Handan Koçyiğit ve Mazlum Aydemir'in yanı sıra geçen yıl mayıs ayında cezası onaylanan Recep Çelik'te de Veysi Aslan'da rastlanan testosteron hormonu salgılanmasını uyaran "metenolone" maddesini kullandıkları tespit edilmişti.

Geçen yıl eylül ayında listeye giren Karin Melis Mey'in numunelerinde ise doğrudan testosteron maddesine rastlanmıştı. Türkiye'ye bayanlar uzun atlama branşında ilk ve tek dünya üçüncülüğünü kazandıran Güney Afrika asıllı Mey, 2012 Londra Olimpiyatları'nda da finale yükselmiş ancak belindeki sakatlığını öne sürerek yarıştan çekilmişti.

Listede Aslan'dan önce yasaklı madde kullanmaktan ceza alan 4 atletin yanı sıra "biyolojik pasaport" uygulamasıyla doping yaptığı tespit edilen 2 milli atlet de yer alıyordu.

Biyolojik pasaport dönemi

Biyolojik pasaport ile 27 Temmuz 2010 tarihinden itibaren takibe alınan Etiyopya asıllı milli atlet Meryem Erdoğan, geçen yıl temmuz ayında doping yaptığı gerekçesiyle 2 yıl müsabakalardan men edildi.

Bayanlar 3 bin ve 5 bin metrelerde Avrupa şampiyonluğu bulunan Etiyopya asıllı milli atlet Alemitu Bekele Degfa, Veysi Aslan'dan önce listeye giren son isim olmuştu.

IAAF tarafından 17 Ağustos 2009 tarihinden itibaren takibe alınan Degfa'nın, kan değerlerindeki oynamalar ile ilgili verdiği savunma kabul edilmemiş ve milli atlet 14 Şubat 2016 tarihine kadar müsabakalardan men edilmişti.