Dört dev, tarladan rafa giden yolda lojistikçiliğe soyundu
Türkiye’nin büyük ölçekli sebze-meyve üretimi ve ihracatı yapan güçlü kuruluşları Alara, Agrobay,Gökkale ve Meysan, lojistik firması Netlog ile ortaklığa gitti.
Sedat ALP
İZMİR - Yeni Hal Yasası’nın, yaş sebze-meyvenin hale girmeden servis edilmesine olanak sağlaması, Türkiye’de de gelişmiş Avrupa ülkelerinde uygulanan tedarik sistemini hayata geçirdi. Türkiye’nin en büyük yaş sebze-meyve üretici ve ihracatçıları Alara Tarım, Agrobay ve Gökkale Tarım ile Meysan Grup, aralarına Türkiye’nin önde gelen lojistik firması Netlog’u da alarak GTT Grup Tarım Tedarik AŞ’yi kurdu.
GTT, ortaklık şirketler dışında, sözleşmeli tarım ve farklı kanallardan da ürün tedariği yaparak bir süpermarketin tüm ihtiyaçlarını tek elden sağlamayı hedefliyor. GTT’nin ilk etaptaki hedefi ise 60 çeşit sebze meyveyi portföyüne eklemek. Şu anda 47 çeşit ürünü Türkiye’de yerel, ulusal ve uluslararası süpermarket zincirleri ile toptancılara satan GTT, ihracatta olduğu gibi iç pazarda da iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen ürünleri, tarladan rafa soğuk zincir kapsamında tüketiciye ulaştırıyor.
[PAGE]Şok ve Metro Group’a ürün sevkıyatı başladı
GTT Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Taner, 5 yılda ihracatta ve iç pazarda Türkiye’nin en büyük yaş sebze-meyve tedarikçisi olacaklarını vurguladı. Gruptaki ortakların Avrupa’daki müşterilerine bahçeden rafa soğuk zincir kapsamında ürünleri ihraç ettiklerini belirten Taner, “Yaş sebze meyve tedariğinde Avrupa’da 10-15 yıldır çok gündemde olan bu sistemi Türkiye’de yaşama geçiriyoruz. GTT bünyesinde zaten ağırlıklı olarak ihracatçı ortaklarımız var. Bu konsepti GTT olarak, adeta ihracata mal hazırlarmışız gibi, kendi bahçelerimizden ya da üreticiden aldığımız ürünleri soğuk zincir içinde, paketleme, boylama, sınıflandırma işlemlerini yaparak kalite ve ebadına göre gelen talepleri karşılayacak şekilde yerel ve ulusal marketlere gönderiyoruz” bilgilerini verdi.
Taner, şu anda Şok ve Metro gruplarına ürün verdiklerini, yerel, ulusal ve uluslararası bütün market zincirleri ile toptan yaş sebze-meyve alan gruplarla görüşmeler yapıldığını söyledi. Ürün çeşidini artırmaya çalıştıklarını, portföylerinde şu anda 47 yaş sebze-meyve çeşidi olduğunu, ancak bu sayıyı 60 çıkararak bir süpermarketin ihtiyacı olan tüm ürünleri tek elden sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Taner, “Biz olabildiğince zengin çeşitleri sağlamaya çalışıyoruz. Zaman içinde bir süpermarketin ihtiyaç duyduğu tüm yaş sebze meyveyi tek bir elden sağlamayı hedefliyoruz. Avrupa’da uygulanan yöntem bu. 10-15 çeşitle başlayan gruplar, zamanla süpermarketlerin talepleri doğrultusunda, çeşit zenginliği oluşturarak, bir süpermarketin 3-5 yerden tedariğini sağlaması yerine, tek bir yerden güvenli olarak ürünlerini alabileceği bir yapıya dönüştürmüş durumdalar. Biz de Türkiye’de bunu sağlamak istiyoruz” dedi.
[PAGE]4 büyük ilde depo kuruluyor
Yavuz Taner, GTT’nin tedarik alım, yönetim ve tüketici ile süpermarket yoğunluğunun olduğu bölgelere yakın mesafede depolama ve dağıtım şebekesi oluşturmaya başladığını açıkladı. Antalya’da 5 bin metrekare alanda soğuk hava deposu kurduklarını kaydeden Taner, İstanbul Bayrampaşa’da depo için yer alındığını, zamanla Ankara, İzmir, Samsun ve diğer illerde soğuk hava depoları kurulacağını aktardı.
Taner, bölgesel olarak zengin bir tedarik ağına sahip olunduğunu anlatarak, “Antalya sera ve kış ürünleri için uygun alan. Ama tarla domatesi çok yaygın alanda yetişiyor. Kaliteli ve uygun maliyetli domates tedarik etme imkanı var. Bu tedarik sistemini Türkiye genelinde oluşturmak zorundayız. Bunun için kiralık ama kendi yaptığımız soğuk hava depoları ile Türkiye geneline yayılacağız. Şirketlerimizin, nakliye şirketinin çok yaygın depolarını da kullanmış olacağız. Ortaklarımızın 30’un üzerinde soğuk hava depoları var, sadece bizde 8 depo var. Nerede bahçemiz varsa depo orada var. Öyle bir zenginliğimiz var. Bir ortağımız da Türkiye’nin önde gelen lojistik firması Netlog. Onun taze ürünlerin soğuk zincirde nakliyesi konusundaki altyapısını da kullanıyoruz” diye konuştu.
Taner, zaman içinde aradıkları standart ve organizasyona sahip yeni grupları GTT’nin ortaklık yapısında yer verilebileceğini, bunun yanında sözleşmeli tarım ya da tedarik ağı içinde çalıştıkları işletme sayısını artıracaklarını ifade etti. “Zaman içinde talep olduğunda grup içinde ortak olarak ya da tedarikçi olarak yeni katılımlar olacak. Fakat bizimle işbirliği yapmak isteyen bir patatesçi, soğancı, bir muzcu kendi alanında belli aşamaları katetmiş gruplar varsa, doğal olarak çeşit zenginliği bizim amaçlarımızdan biri olduğu için doğal olarak bunlar direkt ortak olmasa da tedarikçi olarak bizimle iş yapabilecek” diyen Taner, GTT’nin 5 senede Türkiye’nin en büyük yaş sebze-meyve tedarikçisi olacağını vurguladı.
Süpermarketlerin, yaş sebze meyvelerin soğuk zincir kapsamında taşındığı, raf ömrü uzun ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üreten ürünleri kapsayan bu konsepti benimsemesi gerektiğini kaydeden Taner, “Tarladan alıp hale götürdüğünüz operasyonda ön soğutma yok. Soğutulmuş kamyonlarla nakliye yok bunlar ek maliyet ama başlı başına ürün konsalidasyonu olacağı ve üretici ile perakendeci arasında aracı olmayacağı bir çatı oluşturulduğu için alıcı ve tüketicilere büyük avantaj sağlıyor. İşin içinde bir de soğuk zincirin olması büyük fırsat sunuyor. Depolarımızda alıcının istediği kadar ürünün her zaman bulunacak olması da perakende ağına büyük kolaylık sunuyor” dedi.