Dört parti 'İçtüzük'te anlaştı
Meclis İçtüzük değişikliği için dört parti uzlaşması sonucu uzlaşma komisyonu kuruldu.
TBMM İçtüzüğü değişikliği için AKP, CHP, MHP ve HDP'nin anlaştığı bildirildi.
Kurulan uzlaşma komisyonun, ilk toplantısı bugün yapılacak.
İçtüzükte değişiklik öngören düzenlemeye göre, danışma kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacak.
Grup önerisinde ise öneriyi veren gruptan bir milletvekilinin 5 dakika süreyle gerekçesini anlatması öngörülüyor.
Genel Kurul’da başkan, gündem dışı konuşmalara toplamda 10 dakikayı geçmemek üzere 1'er dakika süre verecek.
'15-20 gün içinde uzlaşma arayacağız'
CHP Grup Başkanvekili Özel, değişiklik konusunda 14 Temmuz Perşembe günü, siyasi partilerin grup başkanvekilerinin bir araya geleceklerini belirterek, "15-20 gün içinde İçtüzükte uzlaşma arayacağız." dedi.
İçtüzük değişikliğinin uzlaşma ile değiştirilmesi yönünde önceki gün yaptığı basın toplantısında da iktidar partisine yönelik bir çağrıda bulunduğunu belirten Özel, kavga görüntüsünün Meclis'e zarar verdiğini, böyle durumlarda kazananın olmadığını, değişikliklerin uzlaşma yoluyla gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
'İçtüzük çıkmadan Meclis kapanmaz'
Değişikliğe ilişkin parti gruplarının görüşmelerinin süreli olacağını belirten AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, AK Parti olarak görüşmeleri Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın yürüteceğini bildirdi.
Grup başkanvekillerinin en geç 24 Temmuz'a kadar görüşmelerini sürdüreceklerini ifade eden Elitaş, görüşmelerin bir TBMM başkanvekili başkanlığında yapılmasının daha doğru olacağını kaydetti.
Elitaş, İçtüzük değişikliğine yönelik daha önce üzerinde mutabık kalınan 15 maddenin görüşülmeyeceğini, anlaşma sağlanamayan 6 madde üzerinden görüşmelerin yürütüleceğini belirtti.
Görüşmelerde uzlaşma sağlanmaması halinde AK Parti'nin kendi teklifini sunacağını vurgulayan Elitaş, "24'ünde oldu 'oldu', olmadı 'olmadı' deyin, biz teklifimizi getireceğiz dedik. Tamam dediler, cevap vermemek tamam demektir. Grup başkanvekilleri 24'üne kadar her gün toplansınlar, bu işi halletsinler. İçtüzük çıkmadan Meclis kapanmaz." diye konuştu.