Döviz kuru, dericilerin 6 aylık kârını eritti

Döviz kurunda oynaklık ve şu anda kurdaki seviyenin deri ihracatçılarının 6 aylık kârını götürebilecek oranda olduğunu belirten İDMİB Başkan Yardımcısı Karaca, “Bu yıl ihracatımız yükseldi ama kârlılığımız artmayacak. Pariteden dolayı gol yedik” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Deri ihracatçıları; döviz kurundaki oynaklık ve dolar-euro paritesinden muzdarip. Ukrayna ve Ortadoğu’daki gelişmeler dolayısıyla bu ülkelere yapılan ihracatta büyük düşüş yaşayan dericiler, yaralarını Avrupa ve ABD ile sarmaya çalışıyor. İTKİB verilerine göre, geçen yılın ilk 10 ayında 1 milyar 545 milyon dolar olan deri ve deri ürünleri ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 0.3’lük düşüşle 1 milyar 540 milyon dolara geriledi. Bu dönemde en büyük pazarlardan Rusya’ya yapılan ihracat %16.3, Ukrayna’ya yapılan ihracat ise %12.3 düştü. 

Suriye ve Irak’a yönelik ihracat ise artış trendine girdi. Suriye, ihracatın bir önceki yıla kıyasla en yüksek oranda %1724 arttığı ülke oldu. Ocak-ekim 2013 döneminde 637 bin dolar olan deri ve deri mamulleri ihracatı, bu yılın aynı döneminde 11.6 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde Tayvan’a yönelik ihracat %344.2, Vietnam’a yönelik ihracat ise % 206.6 oranında arttı. 

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkan Yardımcısı Güven Karaca, sektörün, Ukrayna’daki kriz ve Ortadoğu’daki gelişmelerden dolayı yıla moralsiz başladığını, ihracattaki düşüşün sektörü derinden etkilediğini ifade etti. 

Karaca, “Bu ülkelerdeki açıkları Avrupa, ABD’ye yaptığımız satışları artırmakla kapattık. Hatta bu yılı, bir miktar ihracat artışıyla kapatacağız” diye konuştu. 

Parite ve döviz kuru endişelendiriyor 

Karaca, sektörü en çok parite ve döviz kurunun endişelendirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Özellikle euroda ve euro-dolar paritesinde çok ciddi düşüş var. Hammadde fiyatlarının dolara bağımlı ve satışlarımızın Avrupa pazarına olduğunu düşünürsek, yani dolar ile alıp euro ile satmak bizi negatif etkiliyor. Bu durum bizi kârlılık, fiyat tutturamama, müşteriyi kazanma-kaybetme, sipariş alma anlamında çok etkiliyor. Dolar 1.36’lardan 1.20’lere doğru geldi. İhracatçı kura, pariteye bakar. Bu yıl ihracatımız yükseldi ama kârlılığımız artmayacak. Pariteden dolayı gol yedik. ” 

Sabit, standart döviz kuru istiyoruz 

Dolarla alıp yine dolarla satanların döviz kurundaki oynaklıktan pek etkilenmediğini ifade eden Karaca, “Kurun ne çıkması ne düşmesi avantajımıza... Biz biraz stabil bir ekonomi, sabit, standart döviz kuru istiyoruz. Yurtdışı gelişmeler çok önemli” dedi. Çin’in Türkiye için rakip olmadığını, sadece dışarıdan aldığı deriyi işleyebildiğini, bu nedenle kendileri için pazar olduğunu ifade eden Karaca, Hindistan’ın ise hem deriye sahip olması hem de üretim yapması nedeniyle kendileri için rakip olduğunu vurguladı. Karaca, Türk dericileri olarak, dünyadaki birçok ülkenin hammaddesini korumak için oluşturduğu modeli ilgili bakanlıktan talep ettiklerini anlattı. Karaca, “Bir yıldır gözetim altında. Bir yılın sonunda inşallah bir karar alınarak hammaddemizi koruma altına alacağız” dedi.

“Türkiye’de tasarımcıları uçurmamız markalar yaratmamız lazım”

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) önderliğinde genç deri tasarımcılarına yönelik düzenlenen “3. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması”nın ödül töreni, 16 Aralık’ta, Four Seasons Hotel Bosphorus’daki defilede gerçekleştirilecek. 100’ün üzerinde başvurunun olduğu yarışmanın finalistlerini, Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri ile kariyerlerini yönlendirecek önemli ödüller bekliyor. “Ayakkabı”, “saraciye” ve “deri konfeksiyonu” kategorilerinin birincilerine Avrupa’da istediği ülke ve okulda yaşam giderleri de dahil moda tasarım alanında eğitim desteğinde bulunulacak. 18 finaliste İstanbul Moda Akademisi’nde de 7 aylık eğitim verilecek. İDMİB Başkan Yardımcısı Güven Karaca, “Bizim bu finalistleri bırakmamamız lazım. Türkiye’de tasarımcıları uçurmamız, markalar yaratmamız lazım. Dolasıyısıyla bu finalistlere Fashion Week’te defile yapma ve koleksiyon oluşturma olanağı sunuyoruz. Amaç, Türkiye’den bir marka çıkarabilmek. Eğer Türkiye’de bir marka çıkarsa tasarımcı, biz arkasından gidebiliriz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir