Döviz, swap ve foreks gelirlerinde BSMV yüzde 5 olacak

Borsada işlem görmemek kaydıyla, nakdi uzlaşı ile sonuçlanan dövize dayalı işlemler ile altın; diğer kıymetlere dayalı forward, swap ve opsiyon sözleşmelerinde BSMV yüzde 5 olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Borsada işlem görmemek kaydıyla, nakdi uzlaşı ile sonuçlanan dövize dayalı işlemler ile altın, hisse senedi gibi diğer kıymetlere dayalı forward, swap ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen gelirler ile foreks işlemleri sonucunda elde edilen gelirler yüzde 5 oranında Banka Sigorta Muamele Vergisi'ne (BSMV) tabi tutulacak.

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan tebliğe göre, borsada işlem görmemek kaydıyla, nakdi uzlaşı ile sonuçlanan dövize dayalı işlemler ile altın, hisse senedi gibi diğer kıymetlere dayalı forward, swap ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen gelirler BSMV'ye tabi tutulacak. Foreks işlemleri sonucunda elde edilen gelirler de BSMV'ye tabi tutulacak. Buna göre, bu işlemlerden yüzde 5 BSMV alınacak.

Varantlar istisna

Tebliğle, Türkiye'de kurulu borsalarda yapılan vadeli işlem (futures) ve opsiyon sözleşmeleri ile niteliği itibariyle opsiyon sözleşmesinin bir alt kırılımı olan varantların BSMV'den istisna olduğu ortaya kondu. Ayrıca, borsalarda işlem görmemekle birlikte, fiziki teslimatla neticelenen dövize dayalı forward, swap ve opsiyon sözleşmelerinin kambiyo muamelesi sıfır oranında BSMV'ye tabi olduğu belirlendi. Böylece kambiyo işlemlerinde BSMV sıfır olarak belirlendi ve beyanname verilmesi gereği ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu burada oran belirleme yetkisine sahip bulunuyor.

Bugün yayımlanan iki tebliğle de, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile varantlardan elde edilen gelir hesabı ile kurum kazancına dahil edilmesi örneklerle açıklanıyor. Tebliğde, Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesi doğrultusunda tevkifatın nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Tebliğler, bugünden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir