Döviz yükseliyor, turizmci memnun

Özellikle euro ve dolardaki yükselişten memnun olan turizm sektörü temsilcileri, yükselişin 'yavaş yavaş' gelmesini tercih edeceklerini vurguluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Konaklama sektörünün temsilcileri, döviz kurunun yükselmesinden memnun olduklarını belirtirken, otelciler, döviz kurunun birden yükselmesini beklemediklerini, yavaş yavaş yükselmesini tercih ettiklerini ifade etti. 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, yaptığı açıklamada, düşük döviz kurunun konaklama sektörünün en şikayetçi olduğu konulardan bir tanesi olduğunu, TL'nin yüksek, dövizin düşük olmasının konaklama sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti. Sektörün kurların arzu edilen seviyeye çıkışından memnun olduğunun altını çizen Barut, bazı kaygılar taşıdıklarını da belirterek, şöyle konuştu:

"Dövizin geldiği noktadan memnunuz ama döviz kurunun yavaş bir şekilde yükselmesini tercih ederdik. Döviz kurunun, 3 yılda gelmesi gereken seviyeye 3 günde gelmesi (Kriz mi geliyor) havası yaratıyor. Bu görünümden dolayı rahatsızız ama geldiği seviyeden de memnunuz. Dövizin çok aşağıya inmesi bizleri zor durumda bırakıyor. Belki bir kaç puan düşebilir ama ne çok düşmesini ne de daha fazla yükselmesini istiyoruz."

Oda fiyatları yükselmez

Konaklama sektörünün iç ve dış pazarda oda fiyatlarını bir yıl öncesinden belirleyip sattığını hatırlatan Barut, "Döviz yükseldi diye iç pazarda oda fiyatlarını yükseltme lüksümüz yok" dedi.

Her zaman döviz kurunun enflasyon seviyesinde yükselmesinden yana olduklarını dile getiren Barut, önümüzdeki bayramda da iç pazarda otel fiyatlarının yükseltilemeyeceğini vurguladı. Bayramda oda fiyatlarında pek fazla bir değişiklik olmayacağını ifade eden Barut, "Şehir otelleri günlük fiyat çıkarıyor. Onlar için bir şey söylenemez. Ama bizim için aynı şey söz konusu değil" diye konuştu.

Barut, dış pazarda 2012 yılının anlaşmalarının çoğunun yapıldığını da vurgulayarak, "Bugünkü döviz kurunun fiyatını baz alarak anlaşma yapamayız. Çünkü dövizin ne olacağı beli değil. Çalkantılar durulmadı. Bugün bakıp geleceğe yönelik karar almak çok zor. Onun için kurun durulmasını bekliyoruz" dedi.

Düşük kur, kârı götürüyor

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da son yıllarda uygulanan kur politikaları nedeniyle turizmcilerin döviz kurundan yeterince yararlanamadığını, maliyetlerin sürekli artması nedeniyle karlılıklarının düştüğünü söyledi.

Çorabatır, döviz kurunun artmasının turizmcinin TL bazında gelirlerinin arttığı gibi bir görüntü yarattığını, ancak döviz kurunun geleceğinin ne olacağının belli olmaması nedeniyle turizmcinin kazançlı olduğunun söylenemeyeceğini belirtti. Sururi Çorabatır, döviz kurunun yükselmesi nedeniyle iç pazarda 2011 yılı için herhangi bir sorunun ya da avantaj olmayacağını dile getirerek, "Döviz kurunun yükselmesi iç pazarda oda fiyatlarını etkilemez. İç piyasaya bu dönemde fiyatlar yansımaz. Türk tur operatörleri ile 2011 yılı anlaşmaları TL bazında yapıldı. TL bazındaki oda satışlarımızda kontratta bir değişiklik olmayacağından dolayı Türk misafirlerden gelen gelirlerde de herhangi bir değişiklik olmayacak" dedi.

Yabancılar tur operatörleri ile döviz üzerinden anlaşmalar yapıldığını hatırlatan Çorabatır, şunları söyledi:

"Yabancı tur operatörleri ile 2011 yılının anlaşmaları 2010 yılının sonlarına doğru yapıldı. Yapılan anlaşmalar karşılığında 2011 yılın ön ödemelerinin bir kısmı 2010 yılının sonunda alındı. O zamanlar bu kur düşüktü. Alınan dövizler de otel yatırımında ve yenilemesinde harcandığı için bu kur artışından turizmci istediği gibi faydalanamamış oluyor. Döviz kurunun ne olacağı tam belli değil. Türk ekonomisinin Avrupa'ya göre güçlü gözükmesi, Merkez Bankası'nın piyasalara müdahalesi ile önümüzdeki dönemde döviz kurunun bu hızla yükseleceğinin garantisinin olmadığını göstermektedir. Ancak, bizim maliyetlerimiz artıyor. Personel giderleri, et ve süt ürünleri fiyatları sürekli artıyor. Turizmde enflasyon belirli aylarda Türkiye ortalamalarının üzerindedir. Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle bu kalemlerde de fiyat artışları olacaktır. Döviz kuru düşerse de o zaman turizmcinin karlılık oranı düşecektir. Bu yüzden bu dalgalı dönemde (Turizmci döviz kurundan kazanıyor) denilemez."

Bu konularda ilginizi çekebilir