DSCOVR roketi ateşlendi

SpaceX tarafından ateşlenmesi üç defa ertelenen DSCOVR uydusu TSİ 01.03'te uzaya fırlatıldı. SpaceX'in Falcon 9 roketini indirme denemesi ise iptal edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Teknik arıza ve olumsuz hava şartları nedeniyle ateşlenmesi üç defa ertelenen DSCOVR uydusu, bu sabah yörüngeye ateşlendi. Güneş ile Dünya arasına konumlanacak olan uydu, elektrik şebekelerini ve uyduları tehdit edebilecek kozmik fırtınalara karşı erken uyarı sistemi görecek.

Aynı zamanda Dünya'dan yayılan çeşitli dalga boylarını ölçecek olan DSCOVR, gezegenimizin değişen yapısı ve iklim modelleri hakkında bilim insanlarına yeni bilgiler sunacak. DSCOVR, alıcıları sayesinde yanardağ faaliyetlerinden sel ve yangınlara kadar doğadaki birçok gelişmeyi de takip edecek.

ABD'nin eski başkan yardımcılarından Al Gore'un 1998'de teşvik ettiği projenin bir ürünü olan DSCOVR, düzenli olarak Dünya'yı fotoğraflayacak. Uydunun çektiği fotoğraflar ertesi gün internette yayımlanacak ve herkes Dünya'nın uzaydan görünümüne sürekli bakabilecek.
Roket inişi iptal edildi

SpaceX, ateşlemeyi gerçekleştiren Falcon 9 roketini ikinci kez Pasifik okyanusundaki yüzen platforma indirme denemesinden güçlü dalgalar nedeniyle vazgeçti.

SpaceX CEO'su Elon Musk, bir dahaki deneme için daha dayanıklı bir platform hazırlayacaklarını belirtti. SpaceX'in ilk roket indirme denemesi 10 Oacak'ta başarısız olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir