DTM'den Çinli iki şirket için uyarı

Dış Ticaret Müsteşarlığı, internet üzerinden, mal alımı yapacağı duyurusu yapan Çin Halk Cumhuriyeti'nden iki firma hakkında Türk şirketlerini uyardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, Pekin Ticaret Müşavirliği'nden gelen yazı doğrultusunda, internet üzerinden, mal alımı yapacağı duyurusu yapan Çin Halk Cumhuriyeti'nden iki firma hakkında, "güvenirlik sorunu yaşandığı" gerekçesiyle, Türk şirketlerini uyardı.

Pekin Ticaret Müşavirliği tarafından, Dış Ticaret Müsteşarlığına gönderilen yazıda, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkilerin firma bazında izlenmesi sürecinde, Çin Halk Cumhuriyeti merkezli iki firmanın, son dönemde internet üzerinden Türkiye'de yerleşik firmalarla temas kurarak, pek çok değişik sektörde yüksek miktarlı alımlar yapmak üzere Türk firmalarına teklif verdiği belirtildi. Söz konusu teklifler üzerine bazı Türk şirketlerinin, Pekin Ticaret Müşavirliği'ne başvurmaları sonucunda Çin merkezli bu firmalarla temas kurulduğu ve 'güvenirlik' açısından temel teşkil edecek bazı bilgilerle belgeler talep edildiği belirtilen yazıda, şöyle denildi:

"Mezkur firmaların istenilen bilgi ve belgeleri sağlamaktan imtina etmeleri ve Müşavirliğimizle firma talepleri konusunda işbirliği yapmamaları üzerine, firmalarımız, bu şirketlerle kuracakları muhtemel ticari ilişkide son derece dikkatli olmalılar. Bu şirketlerin Ticaret Odası'ndan onaylı resmi davet mektubu sağlamaması durumunda Çin'e gelinmemeli. Sözleşmenin imzalanmasından sonra, 'adettendir' denilerek, şirket yetkililerine hediye vermemeli. 'Sözleşme onayı için gerekli olacaktır' gerekçesiyle şirketlerin belirli miktarda para talep etmesi durumunda, herhangi bir ödemede bulunmamalı. Bu şirketlerle ticari ilişkiye girmek isteyen firmalarımızın uluslararası kabul görmüş ticari pratikler çerçevesinde hareket etmeleri ve mutlaka bir sözleşme (Müşavirliğimiz resmi sitesinde bir örneği mevcuttur) imzalamaları gerekmektedir."