”DTP'lilerin 200'e yakın dokunulmazlığı kaldırma dosyası var”

TBMM Başkanı Toptan, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in Türkiye'nin 20-25 bölgeye bölünmesi yönündeki sözleriyle ilgili konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BARTIN - TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'li milletvekillerinin şu ana kadar TBMM'ye gelen 200'e yakın (dokunulmazlığı kaldırma) dosyası bulunduğunu belirterek, "Bunlarla ilgili şu ana kadar bildiğiniz gibi bir dokunulmazlık kaldırması yoluna gidilmemiştir" dedi.

Mezuniyet törenine katılmasının ardından Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın'ı makamında ziyaret eden Toptan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in Türkiye'nin 20-25 bölgeye bölünmesi" yönündeki sözleriyle ilgili sorusunu Toptan, şöyle yanıtladı:

"Bu şekilde beyanı varsa suçtur. Onu da değerlendirmek benim değil, ilgili savcıların işidir. Savcılar gerçekten, böyle bir söz söylenmiş mi, söylenmemiş mi inceler ve gereğini yaparlar. Biz bunun kararını veremeyiz. İşlendiği iddia edilen bir suçla ilgili parlamentoya dokunulmazlığın kaldırılması için fezleke gelir. DTP'li milletvekillerinin şu ana kadar TBMM'ye gelen 200'e yakın dosyası var. Dokunulmazlığın kaldırılması dosyası... Bunların 150'ye yakını Anayasa'nın 14. maddesinde taahhüt edilen devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü aleyhine suçlardan ibarettir. Bunlarla ilgili şu ana kadar bildiğiniz gibi bir dokunulmazlık kaldırması yoluna gidilmemiştir. Anılan konuşmayla ilgili savcılık bir fezleke hazırlar da TBMM'ye dokunulmazlığın kaldırılması talebiyle gönderilirse bizim yapacağımız Adalet-Anayasa Karma Komisyonu'na havale etmektir. Burada değerlendiriliyor, sonuca varılıyor."

Toptan, DTP Milletvekili Sırrı Sakık'ın, "Çanakkale'de toprağa gömülenlere ihanet edildiğine" yönelik konuşmasıyla ilgili soruya da "Aynı şey" diye yanıtladı.

Suriye sınırındaki mayınlar

TBMM Başkanı Toptan, "Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili" soru üzerine şöyle konuştu:

"Bunla ilgili 3 seçenek var. Birinci ihtimal, Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde bir ihale yapılması için yasa değişikliğine gerek yok. Ama ikinci ihtimal söz konusu olduğu zaman yasal dayanağının olması lazım. İkinci seçenek de bildiğiniz gibi NATO'nun bu işte uzman olan bir kuruluşun eliyle ihalesinin yapılması ve konunun çözülmesidir. Üçüncü şık ise yap-işlet-devret formülüyle işletilmek suretiyle bu yerlerin değerlendirilmesi. Yani birincisi olmasa bile ikinci ve üçüncü ihtimallerin devreye girmesine karşı böyle bir yasal düzenlemeye ihtiyaç vardı. Şu anda yasa bizim tarafımızdan onay için Cumhurbaşkanı'na gönderilmiştir."

Yeni anayasa çalışmaları

Toptan, yeni anayasa konusundaki çalışmalarla ilgili soruyu, "Şu anda bizim önümüze çok somut anayasa değişikliği önerisi gelmediği için herhangi bir şey yapmıyoruz. Gelirse onunla ilgili temaslarımızı yeniden başlatırız" diye yanıtladı.

"TBMM Başkanlığı seçimleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna da Toptan, "3 Ağustosta inşallah seçimleri yapacağız" diye cevapladı.

Belediye Başkanı Akın, Toptan'a Bartın maket evi, çileği, manda yoğurdu, yöreye özgü simit ve ekmek verdi. Toptan da Akın'a seramik tabak hediye etti.

TBMM Başkanı Toptan, daha sonra Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz'ü de ziyaret ederek yeni teşvik uygulamasıyla ilgili bilgiler verdi.

Toksöz, Şeref Defteri'ni imzalayan Toptan'a odanın tel kırmadan ambleminin işlendiği tepsi takdim etti. Toptan da oda başkanına seramik tabak verdi.