”DTP'nin raporu bu ayın sonunda tamamlanacak”

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Askere sivil yargı yolu açan" düzenlemenin iptali istemiyle açılan davada da raportörün raporunu tamamlayacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP hakkındaki kapatma davasında, raportörlerin bu ayın sonuna kadar raporlarını tamamlayacaklarını ifade ettiklerini bildirdi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesinde, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, bir soru üzerine, "DTP hakkındaki kapatma davasında raportör arkadaşlarımız bu ayın sonuna kadar raporlarını tamamlayacaklarını ifade ettiler. Kuruldaki arkadaşların çalışmalarına göre gündeme alacağız" dedi.

"Askere sivil yargı yolu açan" düzenlemenin iptali istemiyle açılan davada da raportörün raporunu tamamlayacağını bildiren Kılıç, "Raportörün raporunu bugünlerde bitirdiği yönünde bilgim var" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin yapısına yönelik değişiklik

Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nde gazetecilerle sohbet toplantısında, gazetecilerin Anayasa Mahkemesindeki çalışma şartlarına ilişkin sorunlarını dinledi, çözüm önerilerinde bulundu.

Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıç, "Anayasa Mahkemesi'nin yapısına yönelik değişikliklere ilişkin" bir soru üzerine, "Meclisten ya da Adalet Bakanlığı'ndan Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin ne düşünüyorsunuz diye istekte bulunulursa kuruldaki arkadaşlarla ortak karar veririz. Bu konu kuruldaki arkadaşların takdirine bağlı" dedi.

Kılıç, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in, 2003'te TBMM, iktidar partisi ve ana muhalefet partisine Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik öngören taslağın gönderildiğini anımsatarak, "Ancak şu anda ortada bir şey yokken düşünce sarf etmek gereksiz. Somut bir şey ortaya çıkarsa, bireysel düşüncemi ifade edebilirim" diye konuştu.

Haşim Kılıç, "demokratik açılım çalışmalarına yönelik yapılacağı söylenen anayasa değişikliğine ilişkin" bir soru üzerine, "Anayasa değişikliklerinde neyi yapacağınız önemli. Bir maddenin değiştirilmesi 10 maddenin değişmesini gerektirebilir" ifadesini kullandı.

"Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Yasası'nın bazı maddelerinin iptal istemiyle açılan davaya ilişkin" bir soru üzerine Kılıç, davaya ilişkin raporun bittiğini, dava dosyasının gündem sırası beklediğini söyledi. Kılıç, dosyanın geniş bir içeriğe sahip olduğunu belirterek, geniş bir zamanda, rahat bir ortamda incelenmek için sıra beklediğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, mahkeme çalışmalarının son 2 yılda büyük bir hız kazandığını, daha önceki yılların tam 2 katı davanın sonuçlandırıldığını vurgulayarak, yılda 190-200 karar çıkartıldığını, bu sayının daha önce 80-90 civarında olduğunu söyledi.

Mahkemenin önümüzdeki yıl birikmiş dosyasının kalmayacağını, itiraz davalarının yasal süresi olan 5 aylık sürede tamamlanacağını ifade eden Kılıç, "Anayasa Mahkemesinde artık yıllarca değil, ay itibarıyla bir gecikme söz konusu olacak. Gelen dosyaların geldiği zaman ile Resmi Gazete'de yayımlandığı süre 5 ayı geçmeyecek" dedi.

Raportör Aydın'ın emekliye ayrılması

Haşim Kılıç, "Anayasa Mahkemesi Raportörü Ali Rıza Aydın'ın emekliliğe ayrılmasına" ilişkin bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesinin raportörlere yönelik iç takipleri olduğunu, Sayıştay'dan gelen raportörler hakkında da yenileme yapılması gerektiği sonucuna vardığını anlattı. Kılıç, Aydın'ın Anayasa Mahkemesi'nde 15 yıla yakın görev yaptığını söyledi.

Kılıç, "Arkadaşımızla ilgili YARSAV üyeliği veya başka gerekçelerle bir tasarrufta bulunmuş değilim. Yaklaşık 2 yıldır başkanım. 8 yıl da başkanvekilliği görevinde bulundum. Bu gerekçelerle karar vermiş olsaydım daha önce verirdim. Aydın'ın YARSAV'da genel sekreter olduğunu bilmiyordum. Anayasal hakları varsa sivil toplum örgütü üyeliği için kullanabilirler. Benim böyle bir tasarrufta bulunmadığımı kendisi de biliyor" dedi.

Kılıç, Aydın'ın emekliliğine ilişkin işlemlerin hızlandırılması için kendisinden ricada bulunduğunu, Sayıştay'daki işlemler için kendisinin yardımcı olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesindeki raportörlerinin değiştirilmelerine gerek görüldüğü hallerde rotasyonlara tabi tutulacağını, daha önceki dönemlerde de aynı uygulamamanın yapıldığını belirten Kılıç, raportörlerin geçici görevlerle Anayasa Mahkemesinde çalıştıklarını, görev süresi bitenlerin de bağlı bulundukları kurumlara döndüklerini sözlerine ekledi.