Dünya 'karbon'u Türk bilim insanları sayesinde keşfetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - (DUNYA) - Türk bilim insanları son zamanlarda parmak ısırtan projelere imza atıyorlar. Önceki gün medyaya yansıyan, uygulandığında Tükiye ve dünyada ilk olacak  "Tavuk tüyü ile uçuracak proje" akıllara Türk bilim insanlarının karbonla mücadelesini getirdi. 
 
İlk kez bir Türk buldu
"Karbon film kaplama" ilk kez bir Tük bilim insanı tarafından bulundu. Dr. Ali Erdemir sürtünme katsayısını sıfıra indiren "karbon film kaplama" buluşu ile bilim dünyasında çığır açan ve ABD’nin "Yüzyılın 100 bilimadamı" ndan biri kabul  edilmişti.
ABD`de yaşayan Türk bilim adamı Dr. Erdemir, bu buluşu ile teknolojinin Nobel'i sayılan R&D ödülünü almış1998 yılında da Discover ödülünü kazanmıştı. 
 
Dünyadaki en iyi 100 mühendis arasında gösterildi
Türk Mühendis Prof. Dr. Abdulkadir Bilişik de karbon ipinden elde ettiği çelik kadar dayanıklı kumaş çalışmasıyla, merkezi İngiltere’de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyadaki en iyi 100 mühendisi arasında gösterildi.
Kayseri Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Bilişik, karbon ipinden elde edilen kumaşı çelik kadar dayanıklı malzemeye dönüştürdü. 
Prof. Bilişik, 'Dünyanın 2011 yılı en iyi 100 mühendisi' sıralamasında ilk 100 mühendis arasına girdi. Bilişik, Uluslararası Biyografi Merkezi, 'Tekstil Malzeme Bilimi ve Teknolojisi' alanında yapmış olduğu patent ve yayın esaslı katkılarından dolayı bu seçime layık görüldü.   
 
Tavuk tüyü ile uçuracak
Önceki gün de AÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Tuğrul Seyhan'ın tavuk tüyü lifini uçak kanatları ve gövdesini sağlamlaştırmada kullanımını sağlayacak proje açığa çıktı. 
 
Doç. Dr. Seyhan'ın, tavuk tüyü lifini karbonize ederek, elde edilecek malzemeyle uçak kanatlarını ve uçağın gövde kısmını sağlamlaştırılması için yaptığı "Membran Destekli Vakum İnfüzyon Tekniği Kullanarak Karbon Elyaf / Karbonize Edilmiş Tavuk Tüyü Lifi Modifiyeli Epoksi Kompozitlerin Üretimi" isimli projesi, TÜBİTAK tarafından da onaylandı. Tavuk tüyü lifini uçak kanatları ve gövdesini sağlamlaştırmada kullanımını sağlayacak proje, Türkiye ve dünyada ilk olacak.