Dünya Ağaç Günü’nde 68 ülkeyi ağırlayacak

Tanzanya ve Çin’den sonra Dünya Ağaç Günü’ne Türkiye’den Eskişehir Odunpazarı ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 21 Mart’ta başlayacak 1 haftalık etkinlikte 68 ülkeden oyma ustası ve uzmanlardan oluşan 300 yabancı katılımcı ağırlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

COŞKUN ÇARDAK

ESKİŞEHİR - Odunpazarı Belediyesi, tüm dünyanın yakından takip ettiği ’Dünya Ağaç Günü’ etkinliklerinin üçüncüsünü Eskişehir’de düzenleyecek. 21 Mart’taki açılış töreniyle başlayacak etkinlik 28 Mart’ta sona erecek. ‘Ağaç Güzeldir’ sloganlı etkinlikte Odunpazarı Belediyesi’nin proje ortakları ise Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) ve Uluslararası Ahşap Kültürü Derneği (IWCS). Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, TOD 2. Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara ve IWCS Direktörü Mike WEN-PIN HOU arasında imzalanan protokolle resmiyet kazanan kutlamalar için IWCS’nin resmi sitesinde geri sayım başladı. 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kutlamalar süresince tüm dünyanın gözünün Odunpazarı ve Eskişehir’de olacağını belirterek, “Proje Odunpazarı tarihinin en önemli uluslararası etkinliği olarak tarihe geçecek” dedi. Bu etkinliğin ilkinin 2013 yılında Tanzanya’da, geçtiğimiz yıl da Çin’de düzenlendiğini aktaran Kurt, “Dünya Ağaç Günü, her yıl 21 Mart tarihinde kutlanan kültürel ve uluslararası bir etkinlik. TOD, bu yılki etkinliğin Türkiye’de yapılması için IWCS’ye başvurdu, onlar da kabul edince biz devreye girdik. İki kurumun yetkilileri Eskişehir’le beraber Bursa, İnegöl, Kastamonu, Hatay ve Tokat’ı gezdiler. Biz de karar kıldılar. Bu yıl Eskişehir’e ağaç oymacılığı ve mobilya tasarım konularında uluslararası oyma ustası ve uzmanlardan oluşan 68 ülkeden 300’ü yabancı olmak üzere toplamda yaklaşık 500 katılımcı bekliyoruz ” diye konuştu. 

İlk iki etkinliğin “Dünya Ahşap Günü” olarak kutlandığını vurgulayan Kurt, “Ama biz, Türkiye’deki hassasiyetlerin ve ağaca verilmesi gereken önemin arttığı bir dönemde bunu ‘Ağaç Günü’ olarak adlandırdık. Etkinlik ile ağacın önemini, güzelliğini ve ekonomiye olan katkısını ortaya koymayı amaçlıyoruz. Ayrıca şehrimizi iyi tanıtıp, Eskişehir’in Türkiye’nin ekonomisine, sanayisine de katkı sağlamış olacağız. Türkiye’nin tanıtımı için büyük önem taşıyan bu etkinlikle, ahşap ile yapılan sanatla doğayı korumak adına ilgiyi ve farkındalığı arttırmak istiyoru^” açıklamasını yaptı. 

Odunpazarı’nın gerek tarihi geçmişi, gerekse ahşap yapıları ile Dünya Ağaç Günü kutlamalarının düzenlenmesi için haritanın en anlamlı bölgelerinden birisi olduğunu belirten Kurt, “Eskiden şehrimiz ciddi anlamda ahşap sanayisinde, mobilyada en önde gelen bölgelerden birisiyken şimdi çok gerilere düştü” dedi. Profesyonel bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini de açıklayan Kazım Kurt, “Kendimize güveniyoruz. Ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak bu önemli fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Tüm dünyanın dikkatini Odunpazarı’na çekeceğiz. Yaklaşık 1 hafta boyunca Eskişehir’in gündemini oluşturacak bu etkinliğimiz boyunca katılımcıların tüm konaklama, yeme-içme ve kent içi ulaşımlarını biz sağlayacağız. Burada da şehrin tüm aktörlerini bizi desteklemeye çağırıyorum” diye konuştu.

Kurşunlu Külliyesi’nde workshoplar düzenlenecek 

Etkinlik çerçevesinde ilk grup katılımcının 5 Martta geleceğini belirten Kazım Kurt, bu sanatçıların bir çalışma grubu oluşturacağını açıkladı. Sanatçıların, Odunpazarı’na has, etkinliğin temasına uygun bir eser ortaya koyacaklarını da ifade eden Kurt, “Biz de Eskişehirli ahşap sanatçılarını topladık, onlar da güzel bir eser ortaya koyacaklar” dedi. Açılış töreni sonrasında bir sempozyum da yapılacağını anlatan Kazım Kurt, “Etkinlikler çerçevesinde Kurşunlu Külliyesi’nde ‘workshoplar’ düzenleyip burada ortaya konan eserleri de sergileyeceğiz. Çocuklar için çizim yarışmaları da olacak. Sempozyum sonucunda ortaya konan konular, kitaplaştırılacak, 10 bin adet basılacak. Dünyaya dağıtacağız. Halk konserleri, çocuklara yönelik ahşap etkinlikleri de olacak. 22 Mart’ta konuklarımızla beraber 10 bin adet ağaç dikeceğiz”dedi. Kurt, “Dünyadaki ahşap sanatçıları, konuyla ilgili uzmanlardan da katılım konusunda büyük bir ilgi gördük. IWCS de kendi internet sitesinde bizim etkinliği ve Türkiye’yi tanıtmaya başladı. Gelecek yıl bu etkinliği sürdürmek istiyoruz. Bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. IWCS’den yetki ve onayını aldık” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir