Dünya Ekonomik Forumu'nda ana gündem 'kriz'

Şimşek, panelde yaptığı konuşmada, küresel ekonomide canlandırıcı önlemler alınmasının gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, mevcut küresel konjonktürde ekonomiyi daraltıcı değil, canlandırıcı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı çerçevesinde düzenlenen küresel ekonomi konulu panelde yaptığı konuşmada, küresel ekonomide canlandırıcı önlemler alınmasının, mevcut krizden çıkılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin, küresel finansal krizden az etkilendiğini vurgulayan Şimşek, gerek bankacılık sisteminin gerek bölge ülkelerinin ekonomik yapısının bu avantajı yarattığını söyledi. Körfez ülkelerinin petrol ve doğal gaz kaynakları sayesinde önemli bir döviz birikimleri bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen bu ülkelerin iyi durumda olduklarını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin bankacılık sisteminin de gerek varlık kalitesi gerekse sermaye yeterliliği açısından iyi olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisinde hane halkı borcunun da düşük düzeyde bulunduğunu kaydeden Şimşek, gerek mali sektör yapısının güçlü olması gerekse borçlanma düzeyinin az olması nedeniyle krizin etkilerinin sınırlı kaldığını dile getirdi.

'Türkiye mali disiplini de koruyor'

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik canlanma çerçevesinde istihdama yönelik yatırımları teşvik ederken mali disiplini de koruduğunu söyledi. 2001 yılındaki koşullarla şimdiki ekonomik koşulların farklı olduğunun altını çizen Şimşek, mevcut krizde yatırım harcamalarını kısmanın doğru olmayacağını anlattı.

Mehmet Şimşek, faiz indirimleri başta olmak üzere küresel krizin çözümüne yönelik önlemlerin koordinasyon halinde gerçekleştirilmesinin etkili olacağını belirterek, küresel ekonomide atılacak koordineli adımların piyasalardaki güveni yeniden inşa edeceğini vurguladı.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin, Avrupa Bankasının aktif operasyonel bir üyesi olarak mali imkanlardan faydalanacağını, ayrıca belediyelerin de bundan sonra Hazine garantisi olmadan Avrupa Bankası kaynaklarından yararlanabileceğini söyledi.

Panele katılan konuşmacılardan Hollanda Leiden Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Victor Halberstadt da küresel finansal krizin reel ekonomiyi etkilemeye başladığını ifade ederek, ülkelerin kısa vadede iç talebi artırıcı kamu harcamalarının önemli bir çözüm olabileceğini savundu.

Prof. Dr. Halberstadt mevcut küresel krizden çıkışta, konvansiyonel IMF tarzı çözümlerin çok sağlıklı olmayacağını kaydederek, farklı çözümler getirilmesi gerektiğini söyledi.