Dünya muhasebe tarihçileri İstanbul'da buluşacak
Türkiye muhasebe tarihçileri hareketli günler yaşıyor. Önümüzdeki günlerde İngiltere'ye gidecek olan muhasebe tarihçileri seneye de dünyanın önde gelen isimlerini İstanbul'da ağırlamaya hazırlanıyor.
İSTANBUL - Dünyanın önde gelen muhasebe tarihçileri Türkiye'de buluşmaya hazırlanıyor. 2008 yılında da Türkiye'de buluşan muhasebe tarihçileri şimdi 2013 yılında yeniden büyük randevuya hazırlanıyor.
Prof. Dr. Oktay Güvemli, III. Uluslararası Luca Pacioli Muhasebe Tarihi Konferansı ve III. Balkan ve Orta Doğu Ülkeleri Muhasebe ve Muhasebe Tarihi Konferansı'nın 19-22 Haziran 2013'te yapılacağını belirtti ve "2013 dünya muhasebe tarihinde bir kırılma noktası olacak. Dünyada muhasebe tarihi Luca Pacioli'nin yazdığı kitap ile başlatılırken biz bunun aslında 130 yıl önce Mezanderani ile başladığını ve bu coğrafyada 1.100 yıllık bir ömre sahip olan merdiven yöntemi ile ilgili çalışmalarımızı da anlatacağız" dedi.
Dünya muhasebe tarihini 130 yıl geriye çekecekler
Güvemli'nin verdiği bilgiye göre dünyada bilinen ilk muhasebe kitabı İtalyan Luca Paciola tarafından yazılan 1494 tarihli Summa Aritmetika kitabı. Güvemli, bu muhasebe kitabının bir matematik kitabına ek olarak yazıldığını halbuki kendi araştırmalarının dünyada yazılı ilk muhasebe kitabının 1363 yılında Abdurrahman Mezanderani tarafından kaleme alınan Risalei Felekiyye olduğunu belirterek "Farsça yazılan bu kitabı Türkçe'ye çevirdik. Şimdi Farsça, Türkçe ve İngilizce olarak 3 dilde 750 sayfalık bir kitap halinde bunu basıp dağıtacağız. Bu kitap 1309-1363 yılları arasında 4 tane İlhanlılarda yazılmış muhasebe kitabı var. Bu toprakların tarihi. Osmanlı'da 500 sene kullanmış. Usta-çırak ilişkisi ile yetiştiğinden Osmanlı'da kitap yok. O kitaptaki düzen burada 45 milyon belgede var. 2013'teki kongremizde dünya muhasebe tarihçilerine anlatacağız" değerlendirmesinde bulundu.
TTK önemli bir kırılma noktası oldu
Farsça adı Merdiban olan 'merdiven' metodu 770-1879'a kadar yaşamış bir muhasebe kayıt sistemi. İlk olarak Arap yarımadasında hüküm süren Abbasiler tarafından kullanılan Merdiban yöntemini daha sonra İlhanlılar kullanmış. Osmanlı İmparatorluğu'da kayıtlarını 500 yıl bu yöntemle tutarken 1879 bir başka kırılma dönemi olmuş. Yurtdışına 'yüksek ticaret' eğitimine giden o dönemin daha sonra da devlet büyükleri olan kişiler çift taraflı muhasebe kayıt sistemine geçmişler. Osmanlı'dan kalan arşivlerde konuyla ilgili 45 milyon belge olduğunu kaydeden prof. Dr. Güvemli, Türk ticaret hayatında 1926 ve 1957'nin de önemli kırılma noktaları olduğunu vurguluyor. Güvemli, yeni TTK'yı ise vergi muhasebesinden, ticari muhasebeye dönüş olarak değerlendiren ve çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
2008 yılında yapılan dünya kongresine 55 ülkeden 670 kişi katılırken kongrede 240 bildiri yayımlanmıştı. 17-19 Temmuz'da yapılacak İngiltere'deki 13'üncü dünya kongresine ise 25 ülkeden 200 kişinin katılması ve 120 bildiri dağıtılması bekleniyor. 200 katılımcının 42'si ise Türk ve 20 bildiri sunacak. 2013'te ise İTÜ işletme Mühendisliği Fakültesi'nin Maçka'daki binasında III. Uluslararası Luca Pacioli Muhasebe Tarihi Konferansı ve III. Balkan ve Orta Doğu Ülkeleri Muhasebe ve Muhasebe Tarihi Konferansı başlıkları altında yapılacak. Dünya Muhasebe Tarihçileri Akademisi'nin 40'ncı yılı da 2013'te yapılacak konferans sırasında İstanbul'da kutlanacak. Güvemli'nin kapısı 400 bin dolara mal olacak konferansa destek vermek isteyenlere açık.
Prof. Dr. Güvemli ödül de alacak
Muhasebe Tarihçileri Akademisi tarafından her yıl en iyi araştırmacıya verilen Hourglass Award (Kum Saati Ödülü) 2011 yılı için Türkiye'de Prof. Dr. Oktay Güvemli'ye verildi. Güvemli bu ödülü 17-19 Temmuz 2012 tarihinde İngiltere New Castle'da yapılacak 13'üncü Dünya Muhasebe Tarihçileri Kongresi'nde alacak. Başkan Dr. Jim Mc Kinney yaptığı açıklamada ödülü Orta Avrupa, Ortadoğu ve Türkiye'de muhasebe tarihi alanındaki yükselişinin yanı sıra muhasebe tarihi bilimine olan önemli katkıları ve çok sayıdaki araştırmalarından ötürü verdiklerini bildirdi.