Dünya Su Forumu İstanbul'da yapılacak
Forumun, 16-22 Mart tarihleri arasında Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak
İSTANBUL - Su konusunda en büyük uluslararası etkinlik olan Dünya Su Forumu'nun beşincisi "Su İçin Farklılıkların Birleştirilmesi" ana temasıyla 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.
5'inci Dünya Su Forumu bilgilendirme toplantısı, Devlet Su İşlerinin Libadiye'deki 14. Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Dünya Su Forumu Koordinatörü Daniel Zimmer, suyun dünyada kritik ve önemli bir konu olduğunu ifade ederek, dünyanın bu sorunu halletmesinde Türkiye'nin önemli bir rolü olduğuna inandıklarını söyledi. Suyun hayatın, kültürün ve ekonominin bir parçası olduğunu vurgulayan Zimmer, su kaynaklarının büyük tehdit altında olduğunu kaydetti. Zimmer, dünyanın üçte birinin susuzluk çektiğini, gelecekte bu oranın daha da kötüye gideceğini belirterek, "Önümüzdeki 20 yıl içinde dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çekmesi bekleniyor" dedi.
Yerkürenin yüzde 70'ini suyun oluşturduğunu ve bu dev su kütlesinin sadece yüzde 5'inin kullanılabilir su kaynağı olduğunu dile getiren Zimmer, "Bu az miktardaki su kaynağının da sadece yüzde 10'u temiz su kaynağı olmakta. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2,6 milyar kişi sağlıklı suyu bulamıyor" diye konuştu. Foruma ev sahipliği yapacak olan Türkiye'nin bir çok ülke arasından seçildiğini ifade eden Zimmer, su konusunda Türkiye'nin önemli bir yere sahip olduğunu ve forum için hazırlıkların da çok iyi olduğunu söyledi. Zimmer, foruma su ile ilgili bütün sektörlerin katılımını sağlamaya çalışacaklarını, bu konuda, su uzmanları, politikacılar, karar vericiler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yapmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
"20 bin kişi bekleniyor"
Meksika ve Japonya'da yapılan su forumlarına yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını, Türkiye'de de bu katılımı beklediklerini belirten Zimmer, forum sonunda katılımcı firmaların alınan kararları ülkelerinde uygulamayı taahhüt eden bir protokol imzalayacaklarını bildirdi. Daniel Zimmer, bir gazetecinin, "Önümüzdeki süreçte su savaşlarının yaşanabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Su, önümüzdeki süreçte savaştan çok anlaşmaya yol açacak. Su hayatın ana unsurudur. Ülkeler arasında su savaşı çıkması çok zor. Eğer ülkeler arasında savaş olacaksa, su tek neden olamaz, ama sebeplerden biri olur. Su, doğrusunu sağlayabilirsek savaştan çok barış sebebi olacaktır. Türkiye'de halen çok su var. Dünyanın geri kalan kısmına nazaran Türkiye'de böyle bir savaşın olacağını sanmıyorum. Tabii ki tansiyon artacaktır. Günümüzde yiyecek ve enerji fiyatları yükselmekte. Su, gelecek 10 senede ilk olarak yiyecek üretiminde, sonra enerji üretiminde kullanılmalı."
Uluslararası anlamda önemli adımlar atıldı
Bugüne kadar yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası anlamda önemli adımların atıldığı, Dünya Su Konseyi'nin ortaklığı ile üç yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumu'nun beşincisine İstanbul ev sahipliği yapacak. Suya dayalı sorunlara, bunların insanlar için gittikçe artan önemine vurgu yapıp bunlara çözüm önerileri getiren ve su ile ilgili en büyük uluslararası etkinlik olan Dünya Su Forumu, 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında "Su İçin Farklılıkların Birleştirilmesi" ana temasıyla toplanacak. Foruma 15 ülkeden devlet başkanı, 200 ülkeden bakan, belediye başkanı ile 20 bine yakın uzman, sivil toplum kuruluşu, üretici ve tüketici temsilcisi katılması bekleniyor. Kyoto Su Büyük Ödülü, Kral Hassan Su Büyük Ödülü, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Su Ödülü ile Meksika Taahhüt Su Ödülü verileceği forum kapsamında, Dünya Su Sergisi ve Fuarı da açılacak.
Forumda, "Küresel Değişimler ve Risk Yönetimi", "İnsani Kalkınma ve Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Geliştirilmesi", "İnsani ve Çevresel İhtiyaçları Karşılamak İçin Su Kaynakları ve Temin Sistemlerinin Koruma ve Yönetme", "İdare ve Yönetim", "Finans" ve "Eğitim, 100 oturum 500 sunum yapılacak
Bilim ve Kapasite Geliştirme" konu başlıklarından oluşturulan program kapsamında 100 oturum ve 500 sunum gerçekleştirilecek. Forum sonucunda iklim değişikliğinin etkilerinin neler olduğuna ve bunların nasıl aşılabileceğine ilişkin sonuçlar açıklanacak. Bakanları, yerel yöneticileri, parlamenterleri, su sektörünün içinden ve dışından uzmanları, sivil toplum örgütlerini, sanayicileri aynı platformda buluşturacak 5'inci Dünya Su Forumu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sütlüce Tesisleri'nde gerçekleştirilecek.