DÜNYA'ya 'Yeşil Nokta' ödülü

ÇEVKO Vakfı, "Yeşil Nokta" basın ödülünü DÜNYA Gazetesi'ne verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kuruluşunun 20. yılını kutlayan ÇEVKO Vakfı, "Değişen Dünya, Kirlenen Çevre ve Artan Sanayi Sorumluluğu" başlığı altında bir konferans düzenledi.

ÇEVKO Vakfı 20. Yıl Zirvesi başlığı altında yapılan konferansa, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar ve İSO Başkanı Tanıl Küçük de katıldı.

ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Ferid Ekmekçioğlu, sürdürülebilir bir yaşam için geri dönüşümü teşvik etmeye devam edeceklerini belirterek, "Geri dönüşüme yapılacak yatırımlar için sanayi kuruluşları ile işbirliğimizi sürdürüyoruz. Tüketicilerin atıkları ayrıştırması konusunda eğitim çalışmaları da hızla sürüyor. Ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazanımı, sanayi, yerel yönetimler ve tüketicilerin katkıları ile olabilir. Ülke ekonomisine değer katmak için hepimiz sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz" değerlendirmesini yaptı. "Ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması sanayi kuruluşlarının birincil görevidir" diyen Ekmekçioğlu, "Yerel yönetimler de bu işin sıkı takipçisi olmalı. Ambalaj atıkları çöp değildir. Sürdürülebilir bir yaşam için ambalaj atıklarını ayırmamız gerek" dedi.

Artan nüfusun daha çok geri dönüşüm sorumluluğu getirdiğini vurgulayan ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar ise "1991 yılında 14 sanayi kuruluşu ile yola çıktık. Türkiye'de 1000'i aşkın sanayi kuruluşu ve 80'i aşkın belediye ile büyük bir aileyiz. ÇEVKO çatısı altında birikimi ve taze kanı bir araya getiriyoruz" diye konuştu. 

Çevrenin korunmasında sanayinin sorumluluğuna dikkat çeken İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Uygulamada sorunlar yaşansa da çevre tüm ülkelerin ortak kaygısı. 1986 yılından bu yana çevreye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma anlayışı temelinde çevreyi kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyoruz" dedi. Türkiye'nin halen kalkınma ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Küçük, "Gelişirken aynı zamanda rekabet gücümüzü de korumak zorundayız. Tüketiciler de artık son derece bilinçli. Tercihlerini çevreye saygılı ürünlerden yana yapıyor. Çevreyle dost ürünler rekabet için olmazsa olmaz. Bu ürünler kamuya ve özel sektöre de ekstra külfetler getiriyor. Dönüşüm süreci maddi külfetler getirse de fırsatları da beraberinde getiriyor. Yeşil ekonominin etkilerini daha çok hissedeceğiz" yorumunu yaptı. Çevreye duyarlı adımlar atarken Türkye'nin ihtiyacı olduğu kalkınma ve gelişme sürecinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Küçük, "AB'ye uyum sürecinde sanayimiz en çok etkilenecek alanlardan biri. Gerçekçi taahhütlere girme konusunda çok dikkatli olmalıyız. Ülkemizin kalkınma ihtiyacı olduğunu unutmamız gerek" vurgusunu yaptı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Mehmet Emin Birpınar da "AB şimdiye kadar kaynakları hoyratça kullandı ve böyle büyüdü. Ancak biz öyle olmayacağız. Çevreye saygılı bir şekilde büyüyeceğiz" dedi. Zirvede gerçekleştirilen "Ambalaj Atığı Yönetiminde Sanayinin Sorumluluğu" panelinde konuşmacı olarak yer alan Europen Genel Müdürü Julian Caroll ise şunları söyledi, "Dünyadaki pek çok firma, çevresel anlamda büyük bir etki oluşturuyor. Ambalaj malzemesinin seçimi çok önemli. Şirketler, maliyetlerin sürdürülebilir olmasını istiyorlar. Ancak bir yandan da kurumsal sorumluluk da çok önemli. Tüketicilerin gözünde umursayan bir imaj çizmeleri gerekiyor. Sadece ÇEVKO Vakfı, yerel yönetimler, firmalar ya da tüketiciler değil, herkesin atıklara ve geri dönüşüme dikkat çekmesi gerekiyor. Savaşmayın işbirliği yapın."

1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarruf ediliyor

1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanıyor.

1 ton plastik atıkla yüzde 95 enerji tasarrufuna imza atılıyor.

1 meral içecek kutusundan elde edilen enerji ile 100 watt'lık bir ampul 20 saat çalışıyor.

1 ton kağıt karton atıkla 17 ağacın kesilmesi önleniyor.

Gecede ÇEVKO Vakfı, "Yeşil Nokta" basın ödülünü DÜNYA Gazetesi'ne verdi. Ödülü, DÜNYA Gazetesi adına Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ömer Türkdönmez, ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hayrünisa Aligil'den aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir