Dünyaca ünlü Türk hekim hayatını kaybetti

Türkiye'de ve dünyada önemli bilimsel çalışmalara imza atan 92 yaşındaki Prof. Dr. Rıdvan Ege, sağlık sorunları nedeniyle yaklaşık üç aydır tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı Onursal Başkanı, Ufuk Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı, Türkiye Modern Cerrahi Eğitim ve Araştırma Derneği Onursal Başkanı, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği Onursal Başkanı, Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği Onursal Başkanı olan Prof. Dr. Rıdvan Ege, bugün sabaha karşı hayatını kaybetti.

Ege, yaklaşık üç aydır kurucusu olduğu Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde yatıyordu. Prof. Dr. Ege'nin cenazesi, yarın saat 14.00'te Ufuk Üniversitesi Balgat Kampüsü'nde düzenlenecek törenin ardından, Kocatepe Camisi'nde kılınacak ikindi namazını müteakip, Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verilecek.

111 kitap yazdı

Prof. Dr. Rıdvan Ege, 1925'te Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli'de tamamladı. 1948'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni askeri öğrenci olarak "pekiyi" dereceyle bitirdi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ndeki bir yıllık stajının ardından, 2 yıl 6 ay Erzincan'da Pratisyen Hekim olarak, altı ay da Diyarbakır'da Uçuş Hekimi olarak görev yapan Prof. Dr. Ege,Türkiye'de Genel Cerrahi Uzmanı olduktan sonra Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlığı için 1955'te Amerika'da Columbia Üniversitesine gitti. 1959'da Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak yurda döndü.

Türkiye'ye dönüşünde GATA'da 1961'de kendisi tarafından ilk kez kurulan Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine Direktör olarak atandı. Aynı yıl doçent unvanını kazandı. Rıdvan Ege, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Kliniğindeki tek Ortopedi ve Travmatoloji öğretim üyesinin hastalanması üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıl süreyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde görevlendirildi.

1962'de bir yıl süreyle Harward ve Columbia Üniversitesinde çalıştı. 1968'de Fulbright Programı ile Amerika'ya Southern California ve Columbia Üniversitesine El Cerrahisi İhtisası için gönderilen Prof. Dr Ege, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Ankara ve Gazi Üniversiteleri Senato Üyeliği ve Üniversitelerarası Kurul Üyeliği, Kazaları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Ankara, Antalya ve Gazi Tıp Fakülteleri Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Birleşmiş Milletler 1981 Sakatlar Yılı Teknik Direktörlüğü, Dünya Sağlık Teşkilatı Danışmanlığı, Sağlık Bakanlığı Danışmanlığı Kızılay Yönetim Kurulu gibi görevlerde bulundu.

Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşuna ve yasalarının çıkarılmasına öncülük eden Ege, bugüne kadar 47 bin 470 sayfa tutan 16'sı İngilizce, 111 kitap yazdı ve 316 araştırma ve çalışma bildirisi yayımladı.

Yabancı dilde yayınlanan iki tıbbi mecmuanın sahibi ve editörü, iki mecmuanın co-editörlüğünü yapan Prof. Dr. Ege, Türkiye Sakatların Rehabilitasyonu Derneği, Türkiye Sakatların Rehabilitasyonu Vakfı'nın Kurucu Üyesi ve Başkanlığını, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Türk El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneğini kurarak, uzun süre başkanlıklarını yaptı. Ayrıca, Türkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı ve Türkiye Modern Cerrahi Eğitim ve Araştırma Derneğinin uzun süre başkanlık görevlerini üstlenmiş halen Onursal Başkanı olan Ege, bunlara ek olarak Trafik Güvenliği Kurulu üyesi ünvanıyla birçok ilde etkinliklerde bulundu.
Halen College of International Surgery, IFSSH (Uluslararası El Cerrahisi Dernekleri Federasyonu), FESSH (Avrupa El Cerrahisi Dernekleri Federasyonu), EFORT (Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Dernekleri Federasyonu) Yönetim Kurulu veya General Consoul ve SICOT International Comitee üyesi olan Prof. Dr. Ege, Japon El Cerrahi Derneği Onursal üyesi olan Ege, SICOT Direktörlüğünü, MMOT'un (Akdeniz ve Ortadoğu Ortopedi ve Travmatoloji Birliği) kuruculuğunu ve 12 yıl başkanlığını üstlendi.

Sekiz yıl boyunca, Uluslararası Kazalar ve Trafik Tıbbı Birliği (IAATM) Genel Başkanlığını yapan Ege, 2001'de 2 bin kadar kişinin katıldığı VIII. Dünya El ve Üst Ekstremite Cerrahi Kongresi Başkanlığı yürüttü. 2005'te yılında üç bine yakın ortopedistin katıldığı İstanbul'daki 23. Dünya Ortopedi ve Travmatoloji Kongre Başkanı oldu.

Prof. Dr. Ege, şimdiye kadar Amerika ve Japonya'dan Mısır ve Nairobi'ye kadar 26 ülkeye konuk konuşmacı olarak davet edildi, 8 yabancı ülkeden birçok madalya, plaket ve bilim kurulu onursal üyeliğine sahip oldu.