Dünyadan destek yağıyor

Dünya liderleri ve uluslararası kuruluşlar Türkiye'de darbe girişimi karşıtı tepkilere destek verdiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de yaşanan darbe girişimine karşı dünyadan destek mesajları geliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun birçok mevkidaşı ile uluslararası örgütlerin yetkilileri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak, Türkiye'deki demokratik sürece ve seçilmiş hükümete destek verdiklerini ifade etti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Çavuşoğlu, dün akşamdan itibaren, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,  AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson​, Pakistan Dışişleri Bakanı Sertaç Aziz, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias,  Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Yasin Al Sani,  Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Fas Dışişleri Bakanı Salaheddin Mezouar,  İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikail Janelidze, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov,  Azerbaycan Olağanüstü İşler Bakanı Kemaleddin Haydarov, ​ Ruanda Dış İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Louise Mushikiwabo, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, Malta Dışişleri Bakanı George Vella, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Paolo Gentiloni ile telefon görüşmesi yaptı.

Durum hakkında bilgi alan bakanlar, Türkiye'deki demokratik sürece ve seçilmiş hükümete destek verdiklerini ve Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Bakanı Çavuşoğlu'nun muhataplarıyla görüşmeleri devam ediyor. 

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, FETÖ'nün püskürtülen darbe girişimi ile ilgili olarak Türk halkı ve siyasi partilerinin demokrasi ve demokratik yollarla seçilmiş hükümete destek vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Stoltenberg, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 

Açıklamasında Stoltenberg, "Türk halkı ve siyasi partilerinin demokrasi ve demokratik yollarla seçilmiş hükümete gösterdiği güçlü destekten memnuniyet duyuyorum." ifadesini kullandı. 

AB

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, ortak yazılı açıklama yaptı. 

"Türkiye'deki darbe girişimlerini kınıyor ve Türkiye'nin demokratik kurumlarına olan tam desteğimizi yineliyoruz." ifadesi kullanılan açıklamada, Türk yetkilileri ile irtibat halinde olunduğu ve durumun yakından takip edildiği kaydedildi.

Ölümlerden üzüntü duyulduğu belirtilen açıklamada, daha fazla can kaybının önüne geçilebilmesi için sorumlu davranılması ve şiddet  kullanılmasına son verilmesi istenerek,  "AB, Türkiye ve halkıyla dayanışma içinde." ifadesine yer verildi.

AGİT

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, darbe girişimi kınandı.

Türkiye'deki askeri darbe girişiminden "derin kaygı" duyulduğu belirtilen açıklamada, demokratik kurumlara saygılı olunması çağrısı yapıldı.

Steinmeier, Türkiye parlamentosunda temsil edilen siyasi partilerin, demokratik ilkelere bağlılıklarını bildirmelerinin cesaretlendirici olduğu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki demokratik düzeni güç yoluyla değiştirmeye yönelik herhangi bir girişimi, en güçlü şekilde kınıyorum. Türkiye'nin demokratik kurumları ve anayasal düzenine saygı gösterilmek zorundadır. Sorumluluk taşıyan herkes, hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin kurallarına bağlı kalmak, daha fazla kan dökülmesini önlemek zorundadır."

Zannier ise hükümete ve demokratik kurumlara itidal çağrısında bulundu. 

Türkiye'ye destek vermeye hazır olduklarını bildiren Zannier, "Hukuk devleti, demokrasi, insan haklarına saygı ve basın özgürlüğü önde tutulmalıdır." ifadesini kullandı.

Almanya

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başbakanlıkta yaptığı açıklamada, çok sayıda insanın darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybetmesinin trajik bir durum olduğunu belirtti. 

Merkel, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili olarak, "Tüm Alman hükümeti adına Türk askeri birliklerin, ülkesinin seçilmiş hükümetini ve seçilmiş cumhurbaşkanını zor kullanarak devirme girişimini en sert bir şekilde kınıyorum." dedi. 

İtalya

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, yaptığı açıklamada, Türkiye’de gece boyunca yaşanan gelişmeleri yakından izlediğini, darbe girişiminin bertaraf edilmesinden dolayı rahatladığını belirtti.

Türkiye'nin NATO’daki İtalya'nın partneri olduğuna işaret eden Renzi, "Türkiye’de yaşanan endişelendirici kontrol dışı durum, bugün yerini, istikrarın ve demokratik kurumların üstünlüğüne bırakıyor. Umuyoruz ki Türk halkı ve Türkiye’de bulunan tüm yabancı vatandaşlar için terslikler ve tehlikeler yaşanmaz. Özgürlük ve demokrasi yolu, her zaman izlenmesi ve savunulması gereken ana yoldur.” ifadelerini kullandı.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, darbe girişimini kınadıklarını bildirdi.

Ayrault, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, anayasal ve demokratik düzene darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Fransa'nın, bu darbe girişimini en sert şekilde kınadığını kaydeden Ayrault, "Fransa olarak Türkiye'de çok hızlı bir şekilde sükunetin tekrar sağlanmasını diliyor, ülkenin bu demokrasi sınavından başarıyla çıkmasını umut ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ayrault, Türk halkının, canı pahasına sergilediği cesaret ve onurlu mücadelesinin takdire şayan olduğunu vurguladı.

Belçika

Belçika Başbakanı Charles Michel yaptığı yazılı açıklamada, Belçika hükümetinin Türkiye'nin demokratik kurumlarına destek verdiğini vurguladı.

"Darbe girişiminin sona ermesinden memnuniyet duyuyoruz." ifadesini kullanan Michel, hukuk kaidesi ve anayasal düzene saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

İran

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, darbe girişiminin başından beri Türk yetkililerle yakın temas halinde olduklarını belirtti.

İran'ın, darbe girişimini kınadığını vurgulayan Şemhani, bunun püskürtülmesinde Türk halkının rolüne işaret etti. Şemhani, "Siyasi değişimin en temel ölçüsü, halkın istek ve iradesinin kendisidir." değerlendirmesinde bulundu.

Ali Şemhani, "İran, Türkiye'nin meşru hükümetini destekleyerek, bu ülkedeki istikrar ve güvenliği hedef alan her türlü girişimi halkın çıkarlarına aykırı kabul edip, karşısında duruyor." ifadesini kullandı.