Dünyaya Princeton ve Harvard'lı hocalar ile açılacak
Kadir Has Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti, dünyaca ünlü Türk bilim insanlarının katılımıyla genişledi. Heyete son olarak Princeton'dan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ile Harvard'dan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil dahil oldu.
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - Princeton Üniversitesi Yakındoğu Çalışmaları Programı Direktörü ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu Kadir Has Üniversitesi mütevelli heyetine katıldı. Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ile birlikte mütevelli heyetine giren diğer isim Harvard Üniversitesi Genetik ve Karmaşık Hastalıklar Bölümü Başkanı Gökhan S. Hotamışlıgil. Şu anda 11 üyesi bulunan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti'ne geçen yıl da Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk katılmıştı. Gelecek sene içinde iş dünyasından 1 ya da 2 ismin daha mütevelli heyetine katılacağını ifade eden Kadir Has Üniversitesi Rektörü Mustafa Aydın, şunları söyledi:
"Son 3 yıldır bir değişim sürecinden geçiyoruz. Bunu mütevelli heyetine de yansıtmak istedik. Eskiden bu yana gelen bir gelenek ile küçük bir mütevelli heyetimiz var. Bunu çok fazla büyütmek istemiyoruz. Bu sene aramıza katılan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu ve Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil hocalarımız Kadir Has Üniversitesi'nin dünya çapındaki ihtiraslarını, iddialarını ortaya koymak amacıyla düşündüğümüz isimler. Önümüzdeki dönemde mütevelli heyetine iş dünyasından muhtemelen 1 ya da 2 katılım olacak. Bu çerçevede 11-12 kişilik bir mütevelli heyetimiz olacak."
Şu anda 5 bin 300 öğrecilerinin bulunduğunu söyleyen Aydın, "Orta vade öğrenci sayımız 6 bin ile 6 bin 500 arasında olacaktır" dedi. Gezi olaylarının üniversitelerdeki etkisini de değerlendiren Aydın, "Bu etki seneye daha fazla ortaya çıkacaktır. Ancak bu etkinin özel üniversitelerde değil eski büyük devlet üniversitelerinde daha fazla orataya çıkacağı söylenebilir" diye konuştu.
'Türkiye'de tarih bilgisi lise düzeyinde, felaket'
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli heyetine yeni katılan isimlerden olan ve bu yılki yaz okulunda "Osmanlı İmparatorluğundan Cumhuriyete Geçiş" dersi verecek olan Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu derse talebin yoğun olduğunu ifade etti. Hanioğlu, Türkiye'de tarih bilgisinin lise düzeyinde felaket olduğunu ve bu nedenle öğrencilerde kendi tarihlerini öğrenmeye karşı müthiş bir açlık olduğunu söyledi. Hanioğlu, "Çünkü hep klişeler ve basmakalıp bilgier öğretiliyor. Örneğin Osmanlı'da çok ciddi bir materyalist hareketi var dediğinizde öğrenciler hayretler içinde kalıyorlar" dedi. Hanioğlu vereceği dersin içeriği hakkında, "1789'dan son ne değişiti, Osmanlı'da ne değişti diye bakıyoruz. İkincisi entelektüel tarih anlatıyoruz. Gündelik hayat nasıl değişti üzerine odaklanıyoruz" diye konuştu.
'Gezi olayları Tahrir'e değil Wall Streer'e benziyor'
Gezi olaylarını da değerlendiren Hanioğlu, "Gezi olaylarını Tahrir'e benzetmiyorum. Bu hakikaten ABD'deki Wall Street eylemlerine benziyor" dedi. Hanioğlu şöyle devam etti:
"Türkiye'deki insanlar modernitenin yarattığı siyasete katılmak istemiyor. Dertleri o değil. Mısır'dakilerin derdi o. Türkiye'dekilerin istekleri çok daha üst düzeyde. Türkiye bu aşamaları çoktan geçti. Bu bakımdan bunlara kızmak yerine bu olumlu tarafına bakmak gerekiyor. Böyle bir tepkinin getirilmiş olması olumlu bir şey. Türkiye'deki geniş kitle, modernitenin büyük mega söylemlerini sorguluyor. Bir çok ülkede mevcut siyasetin kendi görüşlerini dile getirmediğini düşünen insanların sayısı artıyor. ABD'de böyle oldu. Türkiye'de de böyle oldu. Diğer yandan bu tür hareketlerin yaşandığı ülkeler gelişen ülkeler. Türkiye de böyle. Bu ligde oynuyor."
100'ün üzerinde okulu devlete bağışladı
Kadir Has Üniversitesi'nin bu yıl 16. yılının içinde olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, şu bilgileri verdi:
"Merhum Kadir Has pek çok okul, hastane, yurt, cami yaptırıp bunların hepsini devlete bağışladı. Bunların hiçbiri Kadir Has Vakfı'na ya da ailesine ait değil. Hepsi devlete bağışlandı. Ancak Kadir Has en sonunda da bir üniversite kurup ismini yaşatmak istedi. Merhum Kadir Has'ın devlete bağışladığı okul sayısı 100'ün üzerindedir."
Yerleşkedeki mülkiyet sorunu çözüldü
Kadir Has'ın üniversiteyi kurarken bürokrasiye çok uğraştığını belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mustafa Aydın, "Kamu idareleri arasında süregelen sorun aşıldı. Üniversitemize tahsis edilen Tütün fabrikasındaki mülkiyet sorunu geçtiğimiz günlerde çözüldü. 8 yıl geriye giderek Milli Emlak'a kira ödemeye başladık" diye konuştu.