'Halkımız ne karar verirse o'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, başkanlık sistemi konusunda, "Her konuda referanduma gidiyoruz, Halkımız ne karar verirse onu kabul ederiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, kendisinin Avrupa Konseyi'nde 11 yıl görev yaptığını hatırlatarak Türkiye'nin bu örgütün temel değerlerini her zaman desteklediğini belirtti.

Avrupa Konseyi yetkililerinin Ankara'ya yaptıkları ziyaretler ve darbe girişimini engelleyen cesur Türk halkıyla gösterdiği dayanışma için teşekkür eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu desteği unutmayacağını kaydetti.

Avrupa Konseyi yetkililerinin Türkiye ziyaretleriyle ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, bu ziyaretlerin çok faydalı olduğunu ifade ederek "Avrupa Konseyinin önerilerini değerlendiriyoruz ve dikkate alıyoruz. Olağanüstü hali uzatmak zorunda kaldık çünkü durum çok karmaşık. Böyle bir darbe girişiminin bir daha olmayacağından ve insanların bir daha aynı durumla karşı karşıya kalmayacağından emin olmak zorundayız." diye konuştu.

Türkiye'nin terör saldırıları sırasında olağanüstü hal uygulamasına gitmediğini hatta olağanüstü hali kaldıranın AK Parti iktidarı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, fakat bu sefer Türkiye'nin başka bir seçeneği olmadığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, "Durumu tamamıyla normalleştirir normalleştirmez olağanüstü hali kaldıracağız. Olağanüstü hal boyunca Avrupa Konseyi ile iş birliğini sürdürüyoruz. Yaptığımız yasal düzenlemeler hakkında bilgi aktarıyoruz. Bu süreç Avrupa Konseyi sözleşmeleri ve temel değerleri doğrultusunda çok şeffaf gerçekleşiyor." ifadesini kullandı.

'Halk ne karar verirse kabul ederiz'

Parlamento ile yürütme arasında güçler ayrılığının bugünkü sistemde tam anlamıyla olduğunu düşünmediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Her konuda referanduma gidiyoruz, (başkanlık sistemi konusunda da) halkımız ne karar verirse onu kabul ederiz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir