Düşüncelerimiz örtüşüyor
ABD Başkanı Obama, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerimi iletmek istiyorum" dedi.
WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerimi iletmek istiyorum. ABD, Türkiye'nin uzun süredir güvenliği sağlama noktasındaki arayışları konusunda yanında durmaktadır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Obama, Beyaz Saray'daki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Obama, konuşmasına, "Arkadaşım Başbakan Erdoğan'ı Beyaz Saray'da tekrar ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" sözleriyle başladı. Obama, ziyaretin kendisine, 4 yıl önce Türkiye'de, Erdoğan ve Türk halkının gösterdiği "olağanüstü ev sahipliğine" bir yanıt verme imkanı sağladığını ifade etti.
Barack Obama, Afganastin'da iki ülkenin askerlerinin cesaret içinde bir arada çalıştığını, iki ülkenin de İran'ın nükleer silaha sahip olmasını ve bölgede silahlanma yarışını tetiklemesini istemediklerini belirtti.
Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine değinen Obama, bunun hem Türk, hem İsrail halkının çıkarına olduğunu ve bağımsız bir Filistin devleti dahil olmak üzere iki devletli çözüm konusunda ilerleme sağlanması noktasında kendilerine yardım edeceğini vurguladı.
Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı genişletme kararı aldıklarını bildiren Obama, son 4 yıl içinde ABD'nin Türkiye'ye ihracatının ikiye katlandığını ve ticaretin çok arttığını söyledi. Obama, "AB ile yeni ticaret ve yatırım konusuyla ilgilenirken, Türkiye ile ekonomik bağlarımızı da derinleştireceğimizi vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı artırmaya odaklanan üst düzey bir komite kuruyoruz " diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin son yıllardaki gelişmesine işaret eden Obama, "Bence bu dikkate değer ve Başbakan Erdoğan yaptığı bazı reformlar dolayısıyla takdir edilmeyi hak ediyor" ifadesini kullandı.
Çözüm sürecine destek
Obama, çözüm sürecine de destek verdiklerini ifade ederek, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerimi iletmek istiyorum. ABD, Türkiye'nin uzun süredir güvenliği sağlama noktasındaki arayışında yanında durmaktadır. Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama, Beşşar Esed olmaksızın demokratik Suriye'ye dönüşümü desteklemeye yönelik uluslararası çabalar noktasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ön saflarda yer aldığını, Türkiye'nin önümüzdeki günlerdeki görüşmelerde Suriye'de tarafların bir araya gelmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Obama, Beyaz Saray'daki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
ABD Başkanı Obama, basın toplantısında yaptığı açıklamada, görüşmede Suriye konusuna önemli zaman ayırdıklarını ifade etti. "Başbakan Erdoğan'ın liderliği altında Türk halkı ülkelerine sığınan Suriyelilere olağanüstü cömertlik gösterdi" diyen Obama, bunun ağır bir yük olduğunu bildiğini belirtti.
Suriye halkına insani yardım gönderen bir ülke olarak, bu yükü hafifletmek için Türkiye dahil bölgedeki ülkelere yardım etmeye devam edeceklerini vurgulayan Obama, "Hayatların kurtarılmasına yardım edecek gıda, çadır ve ilaç ulaştırılması noktasında Türk ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Esed rejimi üzerindeki baskıya devam edeceklerini ve muhaliflerle birlikte çalışacaklarını belirten Obama, "Beşşar Esed olmaksızın bir demokratik Suriye'ye dönüşümü desteklemeye yönelik uluslararası çabalarda Başbakan Erdoğan ön saflarda yer alıyor. Rejim ve muhalefet temsilcileri önümüzdeki haftalarda (Cenevre'de) bir araya gelirken Türkiye önemli bir rol oynayacak" dedi.
"Suriye için sihirli bir formül yok"
Başbakan Erdoğan ve kendisinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan gitmesi gerektiği konusunda aynı fikirde olduğunu belirten Obama, "Bu (Esed'in iktidardan gitmesi), krizi çözmenin tek yolu" ifadesini kullandı.
"Esed'in gitmesi ne kadar kısa sürede olursa o kadar iyi" diyen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Asıl soru bunun ne şekilde olacağı. Zaten bunları konuştuk. Suriye'deki şiddet ve sıra dışı durum için sihirli bir formül yok. Olsaydı, Sayın Başbakan (Erdoğan) ve ben bununla ilgili harekete geçerdik ve çoktan bitirmiş olurduk. Bunun yerine yaptığımız şey, uluslararası baskıyı artırmak, muhalefeti güçlendirmek. Cenevre'deki görüşmelerin, Rusya'nın ve Suriye'de her kesimi içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin de katılımıyla, sonuç verebileceğini düşünüyorum. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye devam edeceğiz. Türkiye ile de yakın istişare içinde olmayı sürdüreceğiz çünkü Türkiye'nin de bu durumdan derinden etkilendiğini biliyoruz."
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunda "Bu, uluslararası bir sorun. ABD'nin tek başına yapacağı bir şey değil ve Başbakan Erdoğan dahil bölgede kimsenin, ABD'nin tek taraflı eyleminin Suriye'de daha iyi sonuç getireceğini düşündüğünü sanmıyorum" dedi.
Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Esed tiranlığından, özgür, tüm etnik ve dini grupları içeren ve tek parça halinde, aşırılık değil istikrar kaynağı bir Suriye için" çalışmaya devam edeceklerini, bunun tüm ülkelerin, özellikle de Türkiye'nin çıkarına olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Obama, bir soru üzerine, askeri, istihbarat ve diplomatik alanlarda Türk ve Amerikalı yetkililerin düzenli olarak bilgi paylaşımında bulunduğunu ifade etti.
Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına yönelik kanıtlar olduğunu gördüklerini daha önce söylediklerini dile getiren Obama, "ancak orada tam olarak ne olduğuna yönelik daha spesifik bilgilere sahip olduklarından emin olabilmenin kendileri için önemli olduğunu" belirtti.
Obama, Suriye konusunda "kırmızı çizgi"siyle ilgili olarak da "Daha fazla kanıt toplarken ve bu konuda birlikte çalışırken, Esed rejimine ellerinden gelen tüm baskının ortaya konması ve siyasi değişimi hayata geçirmek için muhalefetle birlikte çalışılması noktasında uluslararası topluma ek bir neden, ek bir mekanizma olarak bildiğimiz her şeyi sunabildiğimizden emin olmak istiyoruz" diye konuştu.
ABD'nin zaten şu anda ilgilendiği birçok seçenek bulunduğunu ve Suriye içindeki kimyasal silahların uzun vadede hem müttefik, dost ve bölge komşularının hem de ABD'nin güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle diplomatik ve askeri anlamda ek adımlar atılması seçeneğini muhafaza ettiğini vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama bu aynı zamanda uluslararası bir sorun ve benim umudum, Suriye'de barış, kimyasal silahlar ve bölge konusuna istikrar getirecek bir çözüm için Türkiye dahil bu konuya müdahil tüm taraflarla çalışmayı sürdüreceğimize yönelik. Ama bu, ABD'nin tek başına yapacağı bir şey değil ve Başbakan Erdoğan dahil bölgede kimsenin, ABD'nin tek taraflı eyleminin Suriye'de daha iyi sonuç getireceğini düşündüğünü sanmıyorum."
Suriye'de muhalefetin güçlendirilmesi konuşuldu
Obama, Suriye'de kimyasal silahlardan ayrı olarak, ağır silahlarla on binlerce kişinin öldürülüyor olması ve insani kriz ve katliamların sürmesinin, kendi başına, güçlü bir uluslararası eyleme geçilmesi için yeterli olduğunu belirtti.
Başkan Obama, bu nedenle Başbakan Erdoğan'la görüşmelerinde, Suriye'deki insani çabalar, muhalefetin siyasi olarak güçlendirilmesi ve Esed rejiminden kendilerini korumak için sahada savaşan muhalefetin kapasitesini güçlendirmeye devam etmek için atmakta oldukları adımlar hakkında etraflıca konuştuklarını belirtti.
Obama, tüm uluslararası toplumu Esed rejimine giderek artan baskı uygulanması için harekete geçirilmesi ve böylece Esed'in artık meşruiyetinin kalmadığını ve gitmesi gerektiğini farkına varmasını sağlamaya yönelik çabalara devam edilmesi ve Suriye'ye barış ve demokrasi getirecek temsiliyetçi, etnik ve din çeşitliliği yansıtan gövdeye sahip, Suriye içerisindeki kurumların hala işlediği bir siyasi değişimin olabilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.
Reyhanlı'daki bombalı saldırılar için baş sağlığı
Baracak Obama, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için de baş sağlığı dileklerini iletti. ABD olarak, NATO müttefiki olarak ülkesinin karşılıklı güvenliğe yönelik taahhütlerini yineleyen Obama, "ABD, ulusunuzu terörizme karşı savunurken yanınızdadır. ABD'ye karşı tehditler konusunda yaptığınız işbirliği için de teşekkür ederiz" dedi.
Obama, Erdoğan'a, Türkiye'nin, ABD'nin bölge ve dünya genelinde güçlü bir partneri ve müttefiki olması dolayısıyla da teşekkür etti.
"Akşamki yemeği sabırsızlıkla bekliyorum"
Eşi Michelle Obama'nın Emine Erdoğan'a ve Erdoğan'ın iki kızına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Obama, "Akşamki yemeği sabırsızlıkla bekliyorum. Her zaman olduğu gibi konuşacağımız konular arasında, tavsiyeleriniz noktasında en mutlu olacağım, kızlarınızı nasıl böyle güzel yetiştirdiğiniz" dedi.
ABD Başkanı Obama, yağmur yağması nedeniyle de "Üzgünüm bu toplantımızda yağmurun bizimle iyi bir işbirliği yapmamasına" diye espri yaptı. Obama bir ara Erdoğan'a şemsiye isteyip istemediğini de sordu. Obama ve Erdoğan, yağmur nedeniyle basın toplantısını, iki görevlinin tuttuğu şemsiyelerle sürdürdü.
Erdoğan-Obama basın toplantısında, Amerikan medyası daha çok iç meselelere odaklandı, Obama'ya AP'nin telefonlarının dinlenmesi ve gelir dairesindeki skandalla ilgili sorular yöneltti.