”Düzenlememiz, Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir”
AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, "Bu düzenleme siyasetin kışlaya girmesine yol açar mı?" sorusuna da "Aksine" karşılığını verdi
ANKARA - AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesinin önünü açan yasal düzenlemeye ilişkin, "Bizim düzenlememiz, Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir. Anayasa'ya aykırı bir yanı yok" dedi.
Bekir Bozdağ, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı için AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bozdağ, TBMM'de kabul edilen ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarına ilişkin yasal düzenleme konusundaki, "Eğer yasa, Çankaya Köşkü'nde veto edilirse, AK Parti'nin tavrı ne olacak?" sorusuna, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın yasalarla ilgili değerlendirmesi takdiri onda olan bir konu. Bizim düzenlememiz Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir. Anayasa'ya aykırı bir yanı yok. Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdir hakkı konusunda bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz" yanıtını verdi.
"Genelkurmay Başkanlığı yasa hakkında Çankaya Köşkü'ne görüş bildirdi. Yasanın Anayasa'ya aykırılığı öne sürülüyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Bozdağ, "Biz kanaatlerimizi açıkladık. Düzenleme anayasaya uygundur" dedi.
Bekir Bozdağ, "Bu düzenleme siyasetin kışlaya girmesine yol açar mı?" sorusuna da "Aksine" karşılığını verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da "Yasa, Çankaya köşkü'nde Cumhurbaşkanı'nın önünde. Genelkurmay Başkanlığı da görüş bildirdi. 'Eğer bu yasa çıkarsa siyaset kışlaya girer' dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "TBMM görevini tamamlamıştır. Bundan sonra görev Cumhurbaşkanı'nındır. Cumhurbaşkanı'nın takdiri. Biz, o konuda bir şey söyleyemeyiz" diye konuştu.
MİT'e ilişkin haberler
Öte yandan, TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Akşit bugün bir gazetede yayınlanan, MİT'in kadın personele bakışına ilişkin haberi değerlendirmesinin istenmesi üzerine, şunları söyledi:
"Bizim o tür bir beyanatımız yok. Ancak, 'MİT'e erkek eleman alınacaktır' şeklinde verdikleri iş ilanıyla ilgili uyarı yazıları oldu. Kendileri de makul bir cevap verdiler. Kapsamlı bir cevap verdiler. 'İşe alımda kadın ya da erkek eleman ayrımı yapmadıklarını, değişik birimlerde değişik miktarda kadın veya erkek eleman çalıştığını, işin mahiyetine göre bunun değişkenlik gösterdiğini' ifade etmişlerdir. Bu bize makul geldi. Dolayısıyla biz dosyaya koyduk ve dosyayı kapattık. Onun dışında Emre Taner'in 'dayanıklı değiller' gibi bir beyanatı olduğunu zannetmiyorum. Bize gönderdikleri yazıda da kadın-erkek ayrımı yapmadan istihbarat elemanlarında olması gereken özellikleri sıralamışlar. Ama kadın-erkek ayrımı yapılmadan sıralanmış bu. Dolayısıyla, böyle bir yazı yok. Haliyle benim de böyle cevabım yok. Sonra bu bizim işimiz de değil. MİT'e alınacak kadın ya da erkek eleman sayısını belirlemek, kontrol etmek gibi ne bir görev ne de bir yetkimiz var. Müdahil olması zaten mümkün değil. Onların takdirinde olan bir konudur."
"Emre Bey, Komisyon üyelerini MİT'e davet etti mi?" sorusuna da Akşit, "(Bizim kadın çalışanlarımızı, yöneticilerimizi görün ayrımcılık yapmadığımız görün) dedi. Ama gerek olduğunu ben zannetmiyorum. Ancak ileride bir nezaket ziyareti olursa gideriz. Şu anda böyle bir şey gündemde değil" yanıtını verdi.