DVD otomatı devri başlıyor

Deloitte 2010 raporuna göre satış otomatları DVD satışlarını ikiye katlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte'un 2010 Medya Öngörüleri Raporu'na göre, 2010 yılında satış otomatlarının devreye girmesiyle birlikte DVD satışlarının ikiye katlanması bekleniyor.

Deloitte Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Grubunun hazırladığı '2010 Medya Öngörüleri' raporuna göre, 2009 yılında 600 milyar dolar olan dünya reklam pastasında yaklaşık yüzde 10 paya sahip online reklamcılığın 2010 ve sonrasında büyüme trendini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi bekleniyor.

2010 yılında televizyon reklam pazarının 180 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişmesi beklenirken, küresel online reklamcılığın yaklaşık 63 milyar dolarlık bir ciroya sahip olduğu tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmalar, televizyonda veya web'de ayrı ayrı yayınlanan reklamların iki ortamda birden yer almasının izleyici üzerinde yüzde 47 oranında daha olumlu etki bıraktığını gösteriyor.

Deloitte raporuna göre, 2010 yılında ''ısmarlama video'' işinde büyük gelir artışı beklenirken, satış otomatları üzerinden DVD satışlarının başlamasıyla birlikte bu pazarın ikiye katlanacağı öngörülüyor.

Geceliği 1 dolar gibi düşük fiyatlara sunulabilmesi ve kullanım kolaylığı nedeniyle tüketici tarafından çabuk benimseneceği düşünülen DVD satış otomatları, dışarıdan satın alma ve kiralama gibi süreçlerin bireysel maliyetlerini de ortadan kaldırmasıyla dikkati çekiyor.

Ancak başlangıçta yüksek satış gelirlerinden olmak istemeyen bazı içerik üreticilerinin, ürünlerini satış otomatı sahiplerine vermek istemeyebileceği düşünülüyor.

Düzenli izlenen programların (zaman ardışık-lineer) ağırlığını korumasına karşılık, zaman ardışık olmayan medya tüketimi 2010 itibarıyla yükselişe geçecek. Televizyonun yüzde 90'ı, işitsel medyanın yüzde 80'i belirlenmiş program akışları dahilinde tüketilmeye devam edecek.

Televizyon satışlarının yüksek seyrettiği ülkelerde televizyon ve radyo gibi klasik medya içeriği egemenliğini korurken, geçmişte ücretli olmayan online içeriğin zamanla ücretli hale gelmesi TV yayınlarına ilgiyi artıracak.

Rapor, 2010 yılında gazete ve dergi sahiplerinin online içeriklerini paralı hale getirmek için yöntem arayışlarını sürdüreceklerini de ortaya koyuyor. Ancak 2010 yılında bu yönde ciddi bir adım atılması olasılık dahilinde görünmüyor.

Bu konuda bütün içeriği parayla vermeyi düşünenler olduğu gibi, bazı sınırlı içeriği ücretsiz sunup özel içeriği ise parayla sunmayı planlayanlar da bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir