EBK, et ithalatı için yeni ihale açtı

Kurum, 6 bin ton taze soğutulmus karkas sığır eti ithalatı için teklfleri 2 Şubat'ta alacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Et ve Balık Kurumu (EBK) yaklaşık 3 ay aradan sonra, et ithalatı için yeniden ihale açtı. Kurum, 6 bin ton taze soğutulmus karkas sığır eti ithalatı için 2 Şubat'ta ihale yapacak.

EBK'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ithalat, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya, Avusturya, Birlesik Krallık (İngiltere), Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, Malta, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Polonya, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya ülkelerinden ve Tarım ve Köyisleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün izin vereceği diğer ülkelerden yapılacak.

İthal edilecek karkas et, yüksek besi randımanlı, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin, Belçika mavisi ve Brown Swiss ırkı ve melezleri olan erkek sığırlardan elde edilecek. Avrupa Birliği karkas sığır eti sınıflandırmasına göre üretilen karkas etler, en düsük R kalitede, yağlılık sınıflandırmasına göre de en düşük 3. kalite olacak ve beher karkas ortalaması 250-450 kilo arasında bulunacak.

 Kesimi yapılacak sığırlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan sığırların kesimine izin verilecek. Kesimler Tarım ve Köyisleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği elemanlarınca denetlenmiş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak. Hayvanların kesimleri EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak, et üretiminin her aşaması ve yükleme kurum elemanları tarafından kontrol edilecek.

Karkas etler, Sakarya ve Ankara kombinalarına biner tonluk partiler halinde teslim edilecek. İhale şartnamesi, 500 lira bedel ile satın alınabilecek. Teklifler, 2 Şubat günü saat 15:00'de alınacak.

EBK, en son 12 Ekim'de 10 bin ton et ithalatı ihalesi yapmış ve ihale sonucunda, 3 bin 600 ton et ithalatı için 2 firma ile sözleşme imzalamıştı.

Kurum geçen yıl, ihaleler sonucunda, 64 bin 500 ton kasaplık canlı hayvan, 4 bin ton besilik hayvan, 2 bin 500 ton taze donrulmuş karkas, 3 bin 600 ton taze soğutulmuş karkas alımı için sözleşme yaptı.

EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, EBK'nın piyasadan çekilmesinin söz konusu olmadığını, tüketici aleyhine bir gelişme olması halinde ithalat yapacağını söyledi. Halen tarife kontenjanı kapsamında 50 bin ton kasaplık hayvan ithal etme haklarının bulunduğunu anlatan Ulubaş, yakında 2 bin ton kasaplık hayvan ithalatı için yeniden ihale açacaklarını bildirdi.

AB'den tarife kotası kapsamında ithal edilmesi gereken 19 bin 100 tonluk kotayı da EBK'nın kullanacağını açıklayan Ulubaş, özel sektör şartlarında, yüzde 30 vergi ile ithalat yapacaklarını kaydetti.

Ulubaş, "Fiyatlarda denge sağlamak ve bu dengeyi korumak için ithalat yapacağız, piyasadan çekilmiyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir