EBRD, yatırımcılara 600 milyon euro kredi verecek

Acuner, EBRD'nin 2011'de yatırımcılara 750 milyon euro kredi kullandırmayı hedeflediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktör Yardımcısı Şevki Acuner, Türkiye'de yatırımcılara bu yıl 500-600 milyon euro, önümüzdeki yıl ise 750 milyon euro kredi kullandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Acuner, Adana Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda, bankanın kullandırdığı krediler ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

EBRD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 60 ülkenin ortaklığındaki bir banka olduğunu belirten Acuner, 1991'den bu yana faaliyet gösterdiklerini ve Avrupa'dan Asya kıtasına kadar 29 ülkede özel sektör projelerini desteklediklerini bildirdi.

Acuner, geçen yıldan itibaren Türkiye'de de çalışmalara başlayarak yatırımcıları desteklerini ve böylece faaliyette oldukları ülke sayısını 30'a çıkardıklarını ifade etti.

Bu ülkelerdeki yatırımcılara yılda yaklaşık 8 milyar euro kredi kullandırdıklarını anlatan Acuner, bu kaynağın üçte birinin Rusya'daki yatırımcıların kullandığını kaydetti.

Acuner, yenilenebilir enerji ve enerji etkinliği başta olmak üzere tarım, yiyecek ve içecek sektörleri ile belediye hizmetleri ve altyapı işlerinde hizmet yürüttüklerini ifade etti. Acuner, KOBİ'lere de hem direkt hem muhabir bankalar aracılığı ile kredi verdiklerini, özelleştirme programlarına da yardımcı olduklarını bildirdi.

Çalışmalarında Türkiye'de daha başlangıç safhasından geçtiklerini ifade eden Acuner, "Bu yıl yatırımcılara 500-600 milyon euro, önümüzdeki yıl ise 750 milyon euro kredi kullandırmayı hedefliyoruz. 2012'den itibaren de kullandıracağımız krediyi 1,2 milyar euroya çıkartacağız."

Acuner, bankalar aracılığıyla da yatırımcılara uzun vadeli krediler kullandırdıklarını vurgulayarak, "Türkiye'nin kalkınmasına yatırımcılar aracılığıyla katkıda bulunmak istiyoruz. Anadolu'daki yatırımcıların desteklenmesi belirlediğimiz stratejilerin hedefleri arasında. Son derece saf ve iyi niyetliyiz. Türkiye'deki yatırımcıların ömür boyu partneri olmak için buradayız" dedi.

ATO Başkanı Şaban Baş da Türkiye'nin dünyanın önde gelen pazarları yer aldığını ve yabancı yatırımcılar için çekim merkezi haline geldiğini ifade etti. Baş, EBRD yetkililerinden Türk yatırımcılara kredi desteğinde bulunmalarını istedi.

Toplantıda, daha sonra EBRD ortak programı olan Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi (TurSEFF) konusunda katılımcılara bilgi aktarıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir