ECB sonrası dolar düştü, euro sert yükseldi

Jeopolitik gelişmelerle baskı altında kalan dolar/TL ECB sonrası yönünü aşağı çevirirken euroda önemli bir yükseliş yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından geçen hafta yükselişe geçen, ardından bu haftaya kayıplarını önemli bölümünü telafi ederek başlayan dolar/TL bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) adımlarıyla yönünü aşağı çevirirken, euro/TL ise sert yükseldi.

Euro, ECB'nin mevduat faizini piyasa beklentilerinin altında 10 baz puan düşürerek eksi yüzde 0.30'a indirmesinin ardından 1,0947'e kadar yükselirken, euro bugün dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazanarak Mart ortasından beri en büyük tek günlük kazancını yaşadı.

ECB bugün varlık alım programını yeniden düzenleyerek tahvil alımlarını 2017'ye uzatırken, euro cinsi belediye ve bölgesel yönetim tahvillerini de program kapsamına alındığını açıkladı.

Ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili satın alan ECB, alım programının süresini Eylül 2016'dan en azından Mart 2017'ye kadar uzattı.

Geçen hafta Cuma günü 2.93'ü aşan, ardından kayıplarını azaltarak bugün güne 2.89 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izleyerek saat 16:30 itibarıyla 2.8737/2.8740 seviyesinde işlem gördü.

ECB kararları euro/TL'ye ise paritedeki sert yükseliş nedeniyle tam tersi bir etki yarattı.

Güne 3.06 civarında başlayan euro/TL ise aynı saatte 3.1028/3.1059 seviyesine yükseldi. Sepet bazında TL ise sabah saatlerindeki 2.9750 seviyelerinden 2.9926/2.9948 seviyesine yükseldi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın dün Türkiye'yi IŞİD ile ilişkilendiren iddialarının ardından hafta başından beri yaşanan TL'deki iyimserlik ve gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışma süreci son bulmuştu. TL bugün gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir seyir izledi.

Bankacılar Moody's'in Cuma günü piyasa kapanışı sonrası açıklanacak Türkiye kredi notu gözden geçirmesi öncesi yarın açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisini takip edecekler.