Eczacılardan ilaç fiyatlarına tepki

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Ülkemizdeki ilaç fiyatlarının borsa gibi haftalık değişmesi, eczanelerimizi öldürüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, "Ülkemizdeki ilaç fiyatlarının haftalık değişmesi, eczanelerimizi öldürüyor. İlaç fiyatları borsa gibi, her hafta değişiyor" dedi.

Saydan yaptığı yazılı açıklamada, eczanelerin her hafta yaşanan düşüşlere dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çekerek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

"İlaca verilen fiyatları Sağlık Bakanlığı belirlediğine göre, kendi verdiği fiyatı niçin her hafta değiştirmektedir? Eğer fiyatlar yüksekse niçin en baştan düşük fiyatlar verilmiyor? Her hafta İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün (İEGM) sitesinde yüzlerce ilacın fiyatı düşmektedir. Bunun standardı yok mudur? Bir önceki haftaya göre yüzlerce kalem ilacın fiyatını ne etkiliyor? Bu ülkenin ilaç fiyatları borsada mı belirleniyor? Bu ülkenin ilaçları hisse senedi midir? Eğer değilse niçin her hafta ilaç fiyatları borsa endeksleri gibi değişiyor?"

Verilen ilaç hizmetinin borsa endeksli ticari mal haline geldiğini de savunan Saydan şöyle devam etti:

"Her hafta muntazam olarak yapılan ilaç fiyatlarındaki değişiklikler, eczanelerimizde büyük yaralar oluşturdu. Sayın bakanımız mesleği icabı gayet iyi bilirler, açılan küçük yaralar devamlı aynı darbeyi alarak ve açık yara olarak her türlü etkiye maruz kalırsa bu yaralar kangren olur, iyileşmez. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 21 Kasım'dan bu yana 14 kez yayınladığı ilaç fiyat düşüş listeleriyle eczanelerimizdeki yaralar kapanmaz duruma getirmiştir.

Yetkililer yapılan düşüşlerle ilgili olarak topu ilaç firmalarına atamazlar. Zira fiyat planlaması devletin görevidir ve bunu yaparken konunun tüm muhataplarını da gözetmek durumundadır.

Devlet kamu yararı adına fiyat belirlerken, hizmet satın aldığı eczanelerin sermayelerinin bedelsiz kamulaştırılmasını görmezden gelemez."

Zararların karşılanması için kararname çıktı düzenleme yok

"Eczacıların fiyat düşüşlerinden oluşan zararların karşılanması için yoğun ve ısrarlı taleplerimiz sonrası Kararname yayınlandı ama hala uygulanması için bir düzenleme yok" diyen Saydan, şunları kaydetti:

"Bu nasıl ikilemdir? Hala Kasım fiyat düşüşlerinin zararları için eczacıya bir kuruş ödenmedi, uygulanmayan yasa yasa değildir! Yasaya uygun tebliğ çıkarmayanlar da ilaçtan haksız rant sağlama heveslilerinin borsa oyunlarına prim vermektedirler.

Artık Sağlık Bakanlığı bir karar vermek zorundadır. Bizleri yaşatmaya devam edecekse kağıt üzerindeki yasaları, işleme koymak zorundadır, hem de her hafta yayınlanan fiyat değişiklikleri de dahil olmak üzere hemen tedbir alınmak zorundadır.

Ölümcül sermaye yaralarıyla ayakta kalmaya çalışan eczacılar adına TEİS olarak; ilaçta oynanan sermaye borsasına 'dur' denilmesini, Sabit ilaç fiyatı belirlenmesini ve eğer değişiklik elzemse, eczane raf zararlarımızın karşılanması için yasaya uygun olarak, gerekli düzenlemenin ivedilikle yapılarak, zararları karşılamayan firmalara, yaptırımı yüksek cezalar getirilmesini istiyoruz."

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir