Edirne'de nehirler taştı, mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı
Edirne'de Tunca ve Meriç nehrinin debisinin yükselmesi nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar, AFAD ekiplerince kurtarıldı
Edirne'de Tunca ve Meriç nehrinin debisinin yükselmesi nedeniyle nehir yakınındaki çiftlik evleri de su altında kaldı.
Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar ve hayvanları, AFAD ve bazı balıkçı kayıklarının yardımıyla kurtarıldı.
Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, çiftlik evinde mahsur kalan eski Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye yardımcı oldu.
Sedefçi, belediyenin çalışmalarını eleştirerek, "Geçen yıl belediye başkanlığım dönemimde acil durum ve afetler için almış olduğum botla beni kurtaramayacaklarını, eğitimli elemanları olmadığı için gelemeyeceklerini söylediler. Yaklaşık 60 hayvanım telef oldu. Aralık ayında yaşanan taşkında beni kurtarmışlardı. Ne değişti" diye konuştu.
Çalışmalar sırasında bir balıkçı kayığı da 15 köpeği mahsur kaldıkları alandan çıkardı. Sudaki bazı köpeklerde kurtarma botlarına alındı.
Meriç Nehri'nin debisindeki yükseliş sürüyor
Nehrin yükselişe geçen debisi, son ölçümlere göre bin 910 metreküp/saniye seviyesine ulaştı. Debinin, 2 bin 500 metreküp/saniyeye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Meriç'teki taşkın nedeniyle nehir yatağı çevresindeki pek çok arazi ve iş yeri su altında kaldı. Karaağaç Mahallesi'ne gidilen Lozan Caddesi'nde, yoğun şekilde akan nehir suları nedeniyle yarıklar oluştu. Tehlike dolayısıyla bölgede araç geçişleri tamamen durdu.
Sabah mesailerine askeri araçlarla ve kepçelerle gelen birçok vatandaş ise iş çıkışında ulaşım sağlanamadığı için evine dönemedi. Edirne Belediyesi, evlerine gidemeyen Karaağaçlılar Mahallesi sakinlerini otelde misafir edecek.
Bölgede tarama yapan AFAD ekipleri de akıntı fazla olduğu için botun sürüklendiğini kaydetti.
UMKE ve çevik kuvvet ekipleri, herhangi bir olumsuzluğa karşı nehir kenarında bekliyor.
Köy yolları kapandı
Tunca Nehri'nin debisinin yükselmesi nedeniyle nehir yatağına yakın bazı köylerin yolları kapandı, evleri ve ahırları su bastı.
Edinilen bilgiye göre, Bulgaristan'daki yağışlar nedeniyle debisi aniden yükselen Tunca Nehri, kent merkezinin yanı sıra, nehir yatağına yakın köylerde de yaşamı olumsuz etkiledi.
Taşkın suları, Avarız ve Değirmenyeni köylerine giden köy yolları ulaşıma kapattı. Edirne'den köylere ulaşım sağlanamıyor.
Avarız köyünde nehir yatağına yakın 10 ev ve ahırı su bastı. Köylüler, motorlu pompalarla suyu tahliye etmeye çalışıyor.
Değirmenyeni köyü sakinleri de koruma seddesiyle paralel seviyede akan Tunca Nehri'nin debisinin artmasından endişe duyuyor.
Vatandaşlar, jandarmanın kendilerini tahliye için uyardığını ancak gidecek yerleri olmadığı için evlerinde kaldıklarını söyledi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da binlerce dönüm arazinin sular altında kaldığını belirterek, ayda bir yaşanır hale gelen taşkın sorununa çözüm bulunmasını istedi.
Türk Kızılayı'ndan sıcak yemek ikramı
Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Kızılayı Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden altı afet uzmanı, bir öncü araç ve bir ikram aracı bölgeye ulaştı. Afet uzmanları, bin battaniye ve 60 mutfak setini ihtiyaç halinde afetin etkili olduğu bölgelerdekilere iletecek.
Edirne'deki aşevinde ise sel etkisini yitirene kadar afetzedelere günlük 2 bin kişilik sıcak yemek dağıtılacak. Gelişmeler Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Kırklareli Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Edirne Şube Başkanlığı tarafından yakından takip edilecek.