EFET'i Türkiye'de ilk kez onlar uyguladı

Akenerji ve RWE enerji satışını EFET sözleşmesi ile gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akenerji ve RWE, Avrupa'daki enerji ticaretini geliştirme ve destekleme amacı ile kurulan Avrupa Enerji Tacirleri Federasyonu (EFET) genel sözleşmesini uygulayan Türkiye'deki ilk enerji şirketleri oldu.

Akenerji'den yapılan yazılı açıklamada, Akenerji'nin, Avrupa'nın önde gelen elektrik ve gaz şirketlerinden Alman enerji şirketi RWE ile Turcas'ın ortak girişimi olan toptan satış şirketi RWE&Turcas'a yaptığı enerji satış işleminin EFET sözleşmesinin uygulanmasıyla gerçekleştirildiği, böylece Avrupa'da sürdürülebilir ve likit bir enerji pazarı oluşturmak amacıyla kurulan EFET'e ilk desteği Türkiye'den Akenerji ve RWE'nin verdiği bildirildi.

Avrupa pazarlarında elektriğin fiziki teslimat içeren işlemlerde en yaygın olarak kullanılan sözleşmenin geçtiğimiz aylarda çevirisi yapılarak Türk hukukuna uygun hale getirildiği ve adaptasyon çalışmalarının tamamlandığı belirtilen açıklamada, Akenerji ile RWE arasındaki enerji ticareti kapsamında gerçekleşen bu uygulamanın özel sektördeki diğer enerji şirketlerine örnek olurken, Türkiye enerji sektörünün daha şeffaf ve liberal bir piyasa yapısına kavuşması yolunda da ciddi bir katkı sağlayacağı vurgulandı.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, konuya ilişkin, "Akenerji olarak Avrupa'daki enerji sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketlerin uyguladığı EFET sözleşmesini Türkiye'de ilk imzalayan taraflardan biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Amacımız, Türk enerji sektörünü daha liberal, daha şeffaf ve daha güvenilir bir pazar haline getirmek. Sürdürdüğümüz çalışmalarımızla da bu yönde çok önemli adımlar attığımıza inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

RWE Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Andreas Radmacher de RWE olarak liberalleşme ve enerji borsası konularında Avrupa'da edindikleri deneyimi Türkiye ile paylaşmaya hazır olduklarını her fırsatta dile getirdiklerini, Kasım ayında ikincisi yapılması planlanan Enerji Ticareti Çalıştayı ve EFET sözleşmelerinin bunun en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir