Eğit-donata ABD rötarı

Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin hazırlıkları tamamlayamamasından dolayı eğit-donatta küçük bir gecikme oldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilip askeri teçhizatla donatılmasını öngören eğit-donat programında ABD'nin hazırlıkları tamamlayamamasından dolayı küçük bir gecikme olduğunu belirterek, herhangi bir anlaşmazlığın söz konusu olmadığını söyledi.

NTV'nin canlı yayında sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi için ABD ile imzalanan eğit-donat anlaşmasının en kısa sürede uygulanmaya başlayacağını belirterek, "Bizden kaynaklanan bir gecikme yok. Kararları beraber alıyoruz. Tesisatları birlikte kuruyoruz ve kimlerin eğitileceğine ve her şeye birlikte karar vereceğiz. Amerika'nın fiziki uzaklığından dolayı yapması gereken hazırlıklarda küçük bir gecikme oldu. Her şey yolunda. Siyasi olarak da teknik olarak da hiçbir anlaşmazlık yok. Çalışmalar devam ediyor" dedi.
              
Çavuşoğlu, imzalanan anlaşmaya göre üçüncü ülkelerin de eğit-donata dahil olup çalışmalara destek verebileceğini vurgularken, İngiliz Dışişleri Bakanı'nın bu konuyu kendisine sorduğunu, kendisinin de prensip olarak bu tür desteğe açık olduklarını ve bu konuda kararı ABD ile birlikte vereceklerini söylediğini bildirdi ve, "Şu anda böyle bir karar yok. İngiltere'den böyle bir katkı gelirse ABD ile bu konuyu değerlendiririz ve prensip olarak da sıcak bakarız" dedi.
              
Suudi Arabistan öncülüğünde Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin katılımıyla Yemen'de Şii Husi'lere karşı başlatılan operasyonu da değerlendiren Çavuşoğlu, ülkede ateşkesin bir an önce başlaması ve tüm tarafları kapsayan ulusal birlik hükümetinin kurulması gerektiğini kaydetti.
              
Çavuşoğlu, bu konuda ilerleme sağlanması için Türkiye olarak üzerlerine düşeni yapabileceklerini kaydetti.

'Yemen ile ilgili BM Genel Sekreteri ile görüşeceğim'
              
"Biz Yemen'de istihbarat dahil her türlü desteği verebileceğimizi söyledik, askeri destek değil" diyen Çavuşoğlu, "Bir çok ülkeyle görüşmeler yapıyoruz, bugün belki Yemen ile ilgili BM Genel Sekreteri ile görüşeceğim" diye konuştu.
              
Musul'un İslam Devleti örgütünden geri alınması konusunda önümüzdeki dönemde yapılması gündemde olan operasyon konusunda Çavuşoğlu, "Musul'un Şii milislerle IŞİD'den geri alınması kolay görünmüyor; ulusal muhafızların kurulması çalışması var, biz de eğitim desteği verebiliriz" dedi.

'Irak'a ekonomik anlamda destek vermeyi görüşüyoruz'
              
Çavuşoğlu, Irak'a insanı ve güvenlik yardımlarının yanı sıra ekonomik yardımların da süreceğinin altını çizerek, "Irak'a ekonomik anlamda destek vermeyi görüşüyoruz, kredi verilmesi dahil bu konuda görüşmeler yapıyoruz" şeklinde konuştu.
              
Bölgedeki gelişmeler nedeniyle PKK'nın silah edinmesi ya da meşruiyet kazanması gibi durumlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, ilgili ülkelere karşı bu konuda uyarılarının sürdüğünü vurguladı.
              
ABD'ye Nisan ayında bir ziyaret gerçekleştireceğini ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşeceğini kaydeden Çavuşoğlu, "ABD'nin Ermeni meselesi tutumunda görüşünü değiştirmesini beklemiyoruz; aksi halde ilişkilerimiz zarar görür" diye konuştu.    

Bu konularda ilginizi çekebilir